A Google chatbot nem válaszol a választási kérdésekre

Lekorlátozta az AI-alapú Gemini chatbotot a Google, így az nem válaszol választási kérdésekre.

Alapvetően a világ minden részén tartanak attól, hogy külső felek a közösségi platformokat és az AI-t használják fel azért, hogy befolyásolják a választásokat (idén sok nagy országban tartanak, az USA-ban és Indiában is, például). De sokan eleve tartanak tőle, hogy az AI, a kép- és videogenerálás elhozza az abszolút deepfake-korszakot, tele lesz minden tévinformációval és álhírrel.

Miközben az USA-ban a héten megint terítéken van a TikTok esetleges betiltása, és a hírszerzési vezető szerint a választásokat is befolyásolhatják a platformon keresztül, addig a tech cégek sorra állnak elő ilyen vagy olyan ígéretekkel a választások kapcsán.

A Google igyekszik biztosra menni: az AI-alapú Gemini chatbot ugyanis nem válaszol a választásokkal kapcsolatos kérdésekre, mert elkerülnék a technológia alkalmazása során az effajta tévedéseket. Ez most már nem csak az USA-ra érvényes, hanem globálisan is.

A Google AI-termékeit nemrég történelmi tévesztések miatt kritizálták a képgenerálás kapcsán, de a vezérigazgató javításokat ígért, az akkori chatbot válaszait megosztónak és elfogadhatatlannak tartotta.

Azóta történt

Előzmények