Jön a BIOS utódja?

Az Intel és a Microsoft három hónapon belül egy fórumot hívna életre, amely az EFI specifikációit fektetné le és terjesztené el a számítástechnikai iparban. Az EFI a már 23 éve szolgálatban lévő BIOS, azaz Basic Input/Output System helyét foglalná el. Az új rendszer jóval flexibilisebb lenne, és jelentősen felgyorsítaná a számítógépek indulását. A Gateway már tavaly november óta forgalmazza az első EFI rendszerrel rendelkező számítógépet.

Több PC-gyártó ugyanakkor viszolyog még az EFI használatától, azt hangsúlyozván, hogy a nagyvállalati felhasználók a stabilitást részesítik előnyben. A Phoenix Technologies csak akkor fogja az Extensible Firmware Interface rendszert a BIOS-szal szemben előnyben részesíteni, ha az már standardizált lesz. Ezen felül a BIOS-gyártó már kifejlesztett egy saját, biztonságos működést lehetővé tévő BIOS-t noteszgépekhez, a Core Management Environmentet; ennek asztali PC-kbe és szerverekbe szánt változata is hamarosan megjelenhet.

A szakértők is úgy látják, hogy elkerülhetetlen a változás. "Tulajdonképpen olyan BIOS-okat használunk manapság, amelyek az 1982-ben továbbfejlesztett, toldozott-foldozott BIOS-ra épülnek" – mondta Dean McCarron, a Mercury Research elemzője.

Az Intel egyik fejlesztője, Mark Doran is kijelentette, hogy a mai számítógépek Flash ROM-jaiban található BIOS-ok egyre több problémát és fejtörést okoznak. A BIOS-nak tulajdonképpen az lenne a feladata, hogy a PC alkatrészeit szabványos eljárásokon keresztül "bejelentse" az operációs rendszernek – a baj csak az, hogy nincsenek is ilyen szabványok.

Az EFI lefektetné ezeket a hiányzó eljárásokat, és ezáltal számos hibaforrást orvosolnának egy csapásra. Akár hibás vagy részben működő meghajtóprogramokat is ki lehetne szűrni az EFI egyik speciális funkciójával, amely lehetővé teszi, hogy az operációs rendszert csak részben töltse be a felhasználó.

Azóta történt

Előzmények