Jól kezdett a Windows Vista, de nem eléggé

A Microsoft tegnap először tett közzé hivatalos adatokat a Windows Vista forgalmáról. Ezek szerint a január 30-i premiert követő első hónapban több mint 20 millió licencet vásároltak az új operációs rendszerhez, míg a Windows XP-ből az első két hónapban is csak 17 millió fogyott. Ez azt jelenti – magyarázza a számokat a cég –, hogy a Vista terjedése több mint kétszer olyan gyors, mint az elődjéé. A mindig szkeptikus elemzők szerint azonban ez az összehasonlítás sántít, nem is kicsit.

Amint Michael Silver, a Gartner egyik szakértője az AP-nek elmondta: nem szabad elfeledkezni arról, hogy az XP megjelenése óta a PC-piac majdnem megduplázódott. Míg 2002-ben 51 millió új személyi számítógépet adtak el világszerte, az idén az előrejelezések szerint már 96 milliót. Ráadásul a világ jó néhány országában – Magyarország nem tartozik ezek közé – már tavaly október óta lehetősége volt a vásárlóknak arra, hogy ingyenes vagy kedvezményes árú frissítést lehetővé tévő kuponnal vásároljanak új PC-t. Ilyen esetekben Windows XP-vel kapták meg a gépet, de az operációs rendszert a Vista piacra kerülését követően lecserélhették.


Steve Ballmer Microsoft-vezér bemutatja a Vistát

Márpedig a közölt értékesítési adatokba – a PC-gyártóknak eladott, a dobozos, valamint az internetről letöltött példányok mellett – ezeket a frissítéseket is beleszámolták, tehát valójában nem egy hónap számairól van szó. Silver szerint egyébként a karácsonyi szezonban körülbelül 12-15 millió Windows XP-s PC fogyott, a kuponos gépek részaránya tehát akár jelentős is lehet. A Microsoft ugyan nem hozta nyilvánosságra, hogy az ún. Expressz frissítés opciót hányan kérték előre, de a Dellnél például a vásárlók háromnegyede élt ezzel a lehetőséggel.

Az azonban elvitathatatlan, hogy a Vista jelentősen felélénkítette a PC-piacot, amely a premier utáni héten 67 százalékkal teljesített jobban, mint egy évvel korábban. Az NPD piackutató szerint mindez azt mutatja, hogy a vásárlók „vették az üzenetet”, és inkább erősebb számítógépeket vesznek a Vistához, miközben meglévő gépükre kevesebben telepítik fel az új operációs rendszert. Erre mutat, hogy az első héten a dobozos – azaz önállóan megvásárolható – változatból 59 százalékkal kevesebb fogyott, mint a Windows XP-ből annak idején.

A Windows a Microsoft legfontosabb és legjövedelmezőbb terméke. A Reuters úgy tudja, hogy a szoftvercég az operációs rendszerért fizetett minden egyes dollárból 75 cent profitot tesz zsebre.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények