Eltűnik a boltokból a Windows XP

Hirdetés

Jövő év februárjától befejeződik a dobozos és a jelentős PC-gyártók gépein az előtelepített Windows XP forgalmazása – közölte a héten a Microsoft. A kisebb rendszerépítők – azok a számítógép-összeszerelők, amelyek nagykereskedelmi forrásból szerzik be az előtelepítésre szánt operációs rendszereket – ezt követően még egy évig, tehát 2009 februárjáig hozzájuthatnak a 2001-ben piacra dobott rendszer licenceihez.

„A Microsoftnál már jó ideje az a gyakorlat, hogy fokozatos vonjuk ki a forgalomból a korábbi operációs rendszert, a teljes hozzáférhetőség után következik a kizárólag disztribútorokon keresztüli forgalmazás, és az utolsó stádium az ún. downgrade jog szerinti használat” – mondta a szoftvervállalat képviselője a CNET News.com-nak. A downgrade joggal jelen esetben a Windows Vista Business és Ultimate verzióit vásárlók élhetnek: ők a licenccel jogot szereznek a Windows XP Professional használatára is.

Amint a szoftvervállalat hazai leányvállalatától megtudunk, a nagyobb OEM partnereket a Microsoft kiemelt figyelemmel kezeli, ők azok, akik élen járnak a legújabb technológiák implementálásában és értékesítésében. Az általuk forgalmazott konfigurációk mindig a legfrissebb megoldásokat – jelen esetben a Windows Vista operációs rendszert – tartalmazzák, emiatt kevéssé fontos, hogy számukra tovább is elérhető legyen a Windows korábbi verziója. A kisebb rendszerépítőknek azonban hosszabb kifutási időt biztosít a szoftvervállalat – tudtuk meg, miért az egy év különbség a két licencfelhasználói csoport között.

Azóta történt

Előzmények