Jöhet a szupergyors repülős internet

A műholdas technológia révén sokszorosára gyorsulhat a légi közlekedésben használt utasinternet 2016 elejétől. A Gogo áprilisban jelentette be, hogy fejlesztéseiknek köszönhetően 2Ku sávos műholdas antennákkal oldanák meg a kommunikációt, amivel az eredeti tervek szerint 70, de további finomhangolásoknak köszönhetően várhatóan akár 100 Mbites sávszélességet biztosítanának az utasoknak. Azóta 7 nagy légitársaság írt alá szerződést a vállalattal, illetve az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal (Federal Aviation Administration, FAA) is jóváhagyta a megoldást.


[+]

A jelenleg is elérhető fedélzeti internetet hasonlóan működik, mint a mobilokon: a repülők a földi tornyokkal kommunikálnak, azzal a különbséggel, hogy kifejezetten az égre néző antennákhoz kapcsolódnak. A távolság és a gyors mozgás miatt azonban ez a megoldás nem túl szerencsés, ezen változtat a Gogo műholdas megoldása, ami két darab Ku sávos műholdas antennát használ majd. Az egyik fogadja, a másik dedikáltan küldi a jelet a műholdakkal történő kommunikáció során.


Műholdas antennák (forrás: Gogo) [+]

A Gogo szerint az utasok akár Netflixről is filmezhetnek majd utazás közben. A pontos árakat nem ismerjük, a jelenlegi szolgáltatás igénybevételéhez óránként 5 dollárt kell fizetni, vagy 60 dollárért havi jogosultság is vásárolható. Gogo fedélzeti internetet jelenleg 11 légitársaság 6800 repülőgépén használhatnak az utasok.

 

Azóta történt

Előzmények