Internetes áfacsökkentést, szociális hozzáférést javasol Deutsch

Az internet előfizetések áfájának 18 százalékra csökkentését, kétezer ingyenes Wi-Fi pont létrehozását és átfogó digitális köznevelési stratégia megalkotását javasolja Deutsch Tamás, az InternetKon előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos. A projekt költségei egy-kétmilliárd forintot körül alakulhatnak.

Hirdetés

A javaslatcsomagot Deutsch és szakmai csapata már át is adta a kormánynak. Ennek legfontosabb elemei a 18 százalékos áfakulcs bevezetése 2017. január elsejétől, a minden településen elérhető ingyenes Wi-Fi hálózat kialakítása (jórészt a már meglévő e-Magyarország pontokon működnek majd, ezekből 1300 van), illetve a szociális internetcsomag, amit államilag meghatározott áron minden szolgáltatónak biztosítania kellene a lakosság bizonyos részének. Minderről Deutsch a BME Központi épületének Dísztermében beszélt az „InternetKon: a következő lépések” című konferencián.


(forrás: Kovács Tamás, MTI) [+]

A tizenöt pontból álló javaslatcsomag az áfacsökkentés mellett a távközlési különadó csökkentését is megfontolásra ajánlja a kormánynak, illetve programot sürget az oktatási intézmények belső Wi-Fi hálózatának fejlesztésére. Deutsch és csapata az InternetKon kérdéssorára adott válaszok alapján azt javasolja, az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek, a magyar startup cégeknek pedig adókedvezményeket adnának.

Érdekes kezdeményezés, hogy jöjjön létre egy non-stop elérhető ügyfélszolgálat, amelynek segítségével minden polgár szakértő segítséget kaphat az online ügyintézéshez. Természetesen nem maradtunk multinacionális vállalatokat érintő ötlet nélkül, a javaslat utolsó pontja szerint a kormánynak közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat kellene kezdeményeznie annak érdekében, hogy az internetes multik adóelkerülő gyakorlatát megszüntethesse.

Azóta történt

Előzmények