Játék a betűkkel: vébémeccsek élőben a neten

Hirdetés

„A legjobb, legnevetségesebb és legfeleslegesebb ASCII-implementáció” – olvasható a németországi futball-világbajnokság mérkőzéseit írásjelekből alkotott képekkel élőben közvetítő projekt honlapján. Jelentjük: a jellemzés találó, még ha kissé eufemisztikus is. A telneten elérhető közvetítésnek ugyanis valóban semmi értelme nincsen, a meccseket a karakterekből felépített mozgóképen az alacsony „felbontás” miatt gyakorlatilag lehetetlen követni. Úgy kell elképzelni, mintha egy Sinclair ZX-81-re kötnénk tévétunert. Még jó, hogy a képernyő legfelső sorában a mérkőző csapatok neve és az eredmény is olvasható, míg alul alkalmanként átkúszik némi szöveges kommentár – nagyrészt angolnak tűnő nyelven –, amely segíthet a látottak értelmezésében.


Valamelyik csapat valamelyik játékosa a Bud reklámfelirat előtt

A fejlesztők foci- és számítógép-fanatizmusa mégis csodálatra méltó. Az interneten számos helyen futhatunk bele olyan oldalakba, ahol a 95 ASCII-karakter felhasználásával rajzolt képek, ábrák kiállítása látható – ez egy sajátos művészeti ág. Léteznek olyan programok is, amelyek ASCII-ábrákká alakítják a fényképeket, de hogy ilyen formában közvetítsenek focimeccseket, erre eddig nem volt példa.

Az oldal egyébként már a múlt hét óta elérhető, eddig azonban a nagy érdeklődés miatt szinte lehetetlen volt kapcsolódni a szerverhez – ezért sem írtunk róla. A héten azonban tükröket állítottak üzembe, így nagyobb az esély a csatlakozásra. Bejelentkezni a mérkőzések kezdete előtt tíz perccel lehet.

Azóta történt

Előzmények