Játék kisiskolásoknak és atomtudósoknak

Hirdetés

(Webérték) Jelentős lemaradást pótolunk most, amikor egy kiváló kezdeményezésről, egy hasznos és érdekes weboldalról adunk hírt. Már indulásakor felfigyeltünk a Free Rice elnevezésű akcióra, amelynek célja, hogy internetes játék formájában gyűjtsön adományokat a világ éhezői számára. A mára már napi 500 ezer látogatót vonzó oldal a szponzorok és hirdetők segítségével szedi össze a pénzt, amelyet élelmiszervásárlásra fordítanak.

Az ötlet John Breen programozóé, akit fia nyelvtanulása ösztönzött egy szótanító szoftver megírására. A program készítése közben jutott eszébe, hogy ezt fel lehetne használni jótékony célra is, s ez ügyben megkereste az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme – WFP) vezetőit, akik készséggel társultak vele.

free_rice

A játék és a rendszer végtelenül egyszerű: megjelenik egy angol szó, s hozzá négy definíció, pontosabban szinonima. Ha az ember a helyesre kattint, akkor képletesen 20 szem rizst „ajándékozott”, ennyivel növelte az alap pénzét, vagyis a helyes válaszok alapján fizetnek a hirdetők és szponzorok a nemzetközi szervezetnek. Az októberi indulás óta már több mint 10 milliárd szem rizst gyűjtöttek a játékosok. Bettina Luescher, a WFP szóvivője azt nyilatkozta, hogy hatalmas az érdeklődés, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elemi iskolába járó gyerekek éppúgy kedvelik, mint a kutatóintézetek tudósai.

Azóta történt

  • WebGame: videomegosztó játékőrülteknek

    A specializált oldal a YouTube mintájára épül fel, s a játékok rajongóit várja tagjai és látogatói közé.

  • 1928. március 1.

    A dél-afrikai Pretoriában megszületett Seymour Papert matematikus, a mesterséges intelligencia kutatásának egyik úttörője. Az 1950-es évek végén Jean Piaget svájci pszichológus munkatársa volt, az ő fejlődéslélektani teóriájának hatására kezdte el vizsgálni, hogy a matematika és a számítógép miként használható a gyerekek oktatásában és gondolkodásuk megértésében. A nevéhez fűződik az oktatási célú Logo programnyelv megalkotása.

Előzmények