Az új japán műhold „szupergyors” internetet tesz lehetővé


A H-2A

A japán űrkutatási hivatal szombaton kísérleti jelleggel pályára állított egy olyan kommunikációs műholdat, amelytől azt várják, hogy „szupersebességű” adatközvetítést biztosít Japánban és Délkelet-Ázsiában.

A Kizuna nevű műholdat a japán fejlesztésű H-2A rakéta segítségével az időjárási körülmények és egy eltévedt hajó miatt másfél órás késéssel lőtték fel szombat este Tanegasima szigetéről, miután egy mechanikus műszaki hiba miatt már eleve egy héttel később indult útnak – közölte az űrkutatási hivatal, a JAXA.

A szatellit végül simán elérte a 281 kilométeres magasságot, s a következő 20 nap folyamán áll át geostacionárius pályára. Az intézményi kooperációban fejlesztett, két nagy antennarendszerrel ellátott műhold a tervek szerint 1,2 Gb/s sebességű adatátvitelt lesz képes igen alacsony költségen biztosítani. A mérnökök az összesen 480 millió dollárnyi összegbe kerülő tesztüzem keretében körülbelül száz különböző kísérletet akarnak végrehajtani a Kizuna segítségével, beleértve a következő generációs HD-televíziós adás próbáit is.

Az űrkutatási hivatal szerint ha fokozatosan is, de fel kívánnak zárkózni az Egyesült Államok, Oroszország és a rohamléptekkel fejlődő Kína mögé az űrkutatásban is, s terveik szerint hamarosan embert is küldenek az űrbe, s 2025-re már Hold-bázissal is rendelkezni fognak.

Azóta történt

Előzmények