Oroszország versenyt fut az EU-val a műholdas navigáció terén

Az EU és Oroszország között folytatott „űrverseny” tegnap új lendületet kapott, mivel egymástól függetlenül mindkét fél bejelentette, hogy felgyorsítják saját műholdas navigációs rendszerük fejlesztését – adta hírül a Financial Times online változata. Az EU közlekedési miniszterei jóváhagyták a nehéz sorsú Galileo fejlesztési terveit és a megvalósítást szabályozó dokumentumot (Galileo Implementation Regulation), Oroszország egyik képviselője pedig bejelentette, hogy a meghibásodottak kiváltására még hat műholddal egészítik majd ki rendszerüket, a GLONASZSZ-t. A végső tervek szerint tehát mind a Galileo, mind a GLONASZSZ 30 műholdból fog állni, s mind a kettő kompatibilis lesz a jelenlegi egyeduralkodóval, az amerikai NAVSTAR GPS-szel.

Viktor Koszenko, az OAO műholdas információs rendszer tervezője egy konferencián mondta el, hogy a 18 műholdat tartalmazó alrendszer, mely Oroszország teljes területét képes lefedni, idén, a 24 egységből álló végleges GLONASZSZ, mely az egész Föld területét képes figyelni, pedig jövőre lesz kész.

A Galileo második műholdját e hónapban bocsátják fel, s a teljes körű működés csak 2013-tól várható. A hétfői döntés azért számít kiemelten fontos mérföldkőnek, mivel ezek után már kiírhatják a megvalósítási pályázatokat, s a tender decemberben le is zárul. Akkor majd kiderül, hogy mely nagyvállalatok vesznek részt az összesen körülbelül 3,4 milliárd euró előzetes költségvetésű projektben. A Financial Times szerint nem kétséges, hogy a hat gigaszerződést a nagy európai repülőgépgyártó vállalatok nyerik majd el.

Azóta történt

Előzmények