Akár százszor gyorsabb lehet majd az internet

Hirdetés

Ausztrál kutatók olyan ultragyors optikai switchet fejlesztettek ki, amelynek segítségével az internet jelenlegi sebességénél akár hatvanszor gyorsabb hálózatot is létre lehet hozni. Az új fejlesztés neve Photonic Integrated Circuit (PIC), mely a fejlesztők elmondása szerint leginkább egy üvegpoháron lévő vékony karcolásra hasonlít. A kutatás már több mint négy éve folyik a University of Sydney egyik, gyors széles sávú eszközökkel és optikai rendszerekkel foglalkozó centrumában (CUDOS). A PIC segítségével olyan nagy sebességű, korlátlan internet biztosítható bárhol a világban, mellyel sokkal kisebb a csomagvesztések esélye, mint a jelenlegi megoldásoknál.

A Sydney-ben megrendezésre került Opto-Electronics and Communications Conference (OECC) rendezvényen a résztvevőknek ma bemutatták, ahogy az új technológiával ellátott switch szétosztott egy 640 Gbps sávszélességű kapcsolatot 64 darab egyforma szélességű hálózati kapcsolatra. Az új fejlesztés különlegessége gyorsaságában rejlik, egy útválasztás ideje a kutatók szerint körülbelül egy pikoszekundum, azaz az eszköz a PIC segítségével egy másodperc alatt egybilliószor képes váltani a rácsatlakoztatott számítógépek között.

Benjamin Eggleton, a CUDOS egyik vezető kutatója elmondta, hogy ahhoz, hogy az ultragyors adatátvitel előnyei a hétköznapi felhasználók számára is élvezhetőek legyenek, arra van szükség, hogy az internetszolgáltatók ne csak a főbb gerinchálózatokon használjanak optikai jeltovábbítást, hanem az egyes végpontokat is optikai megoldásokkal kössék be a hálózatba. Jelenleg a legtöbb európai ISP ugyanis az elosztóközpont és a végpontok között telefonvonalat vagy más rézvezetős kábeleket használ. A kutató szerint az új technológiában még további lehetőségek rejlenek, és akár százszoros sebességnövekedést is el lehet vele majd érni anélkül, hogy az drágább infrastrukturális fejlesztést vonna maga után.

Azóta történt

Előzmények