Japán korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését az IT-szektorban

A közlemény kiadását az amerikai elnök és a japán miniszterelnök tokiói tárgyalásainak idejére időzítették.

A japán kormány ma bejelentette, hogy a high-tech szektorokban tevékenykedő vállalatokat is felveszik arra a listára, akiknél korlátozzák a megszerezhető külföldi tulajdonrész arányát – írta meg a Reuters hírügynökség. Az USA-Kína kereskedelmi háborúhoz kapcsolódó intézkedés augusztus elsejétől lesz érvényes.

Az érintett vállalatok leginkább az IT- és a távközlési szektorokban végeznek globális tevékenységet (a rendelkezés húsz szektort sorol fel), de a japán kormány kiemelten nem nevesített egyetlen céget, illetve országot sem. A sajtóközlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nemzetbiztonsági szempontok vezérelték a kormányzatot rendelkezés bevezetésekor: pl. védeni kívánják a japán technológiát az ipari vagy politikai kémkedéstől.

A törvény szerint egy külföldi befektetőnek minden olyan esetben a kormányhoz kell fordulnia, ha egy, a listán szereplő japán vállalatban 10%-os vagy azt meghaladó tulajdont kívánnak szerezni, illetve akkor is, ha a listán nem szereplő cégek részvényeit kívánják megvenni. A kormánynak joga van módosíttatni vagy teljesen megtiltani a tranzakciókat.

Előzmények