Az USA után az ARM is kiüti a Huawei-t

A Huawei talán már elhitte, hogy az USA türelmi idejével egy kevés levegőhöz tudnak jutni, de az Egyesült Államok korábbi kiütése után most úgy tűnik, hogy az ARM is a ringbe lépett, és ha már ott voltak, akkor kiütik ők is a kínai céget – számolt be róla a BBC News.

A hírcsatorna szerint az ARM úgy döntött, hogy felfüggesztik az üzleti megállapodásaikat a Huawei-jel, illetve leányvállalatival, gondolva itt a HiSiliconra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddigi licencmegállapodásaik érvényben maradnak, vagyis a már letervezett lapkákat tovább gyártathatja a kínai cég, de új dizájnokat nem licencel számukra az ARM. Ez ugye azért hatalmas probléma, mert a HiSilicon divízió gyakorlatilag az ARM fejlesztéseire épít, amelyeket viszont többet nem tudnak megszerezni.

Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért történik, hiszen az ARM tulajdonosa a japán SoftBank, vagyis az Egyesült Államokhoz szorosan nem kapcsolódnak. Ugyanakkor az USA rendelete nagyon érdekesen fogalmaz, mivel az Egyesült Államokból származó technológiákra vonatkozik, azaz szimplán elég, hogy egy cégnek valamilyen technológiája részben az USA-ból származzon, és ez már alapot ad a szankciók bevezetésére. Márpedig az ARM bizony rendelkezik központokkal a Huawei-jel izmozó országon belül, amelyek például a dizájnok tervezésében is aktívan részt vesznek, tehát az ARM licencelhető fejlesztései, jogi értelemben USA-ból származó technológiáknak is tekinthetők.

Arról nem ír a BBC News, hogy az ARM szankciói mikor lépnek érvénybe, de amint ez megtörténik, arra a Huawei nem igazán fog tudni reagálni. Persze kereshető alternatív architektúra, viszont a chiptervezés egy nagyon hosszadalmas folyamat, éveket vesz igénybe, vagyis egy ilyen átállás jó időre befagyasztja a cég képességeit az amúgy dinamikusan fejlődő ultramobil piacon, vagyis záros határidőn belül versenyképtelenek lesznek a kínai gyártó okostelefonjai.

Azóta történt