Fujitsu blog: biometrikus hitelesítési megoldás a hatékonyabb karbantartásért

A Fujitsu régóta komoly figyelmet szentel a biometrikus azonosításra, és kínálnak olyan, FIDO (Fast IDentity Online) szabványnak megfelelő online biometrikus hitelesítési szolgáltatást, ami számos területen könnyítheti meg a cégek dolgát. Erre figyelt fel a TEPCO Systems Corporation, és a TEPCO Power Grid leányvállalaton belül vetik be a rendszert.

Itthon talán nem túl ismert tény, hogy a TEPCO Power Grid látja el az elektromos hálózat menedzselését Japán legnagyobb szigetén, a Kantó régió környékén, valamint ez a cég továbbítja és terjeszti a villamosenergiát a nagykereskedők és a kiskereskedők között. Utóbbi nyilván a dolgok üzleti része, de a karbantartás már technológiai szempontból is érdekes kérdéskör, és nem mondható könnyűnek a munkafolyamatok megszervezése. Ha pedig már itt tartunk, akkor kiemelendő, hogy a biztonsági szempontok sem túl kedvezőek.

A elektromos hálózat karbantartásánál, illetve a váratlan problémákra való reagálás során gondot szokott jelenteni az egyes rendszerekhez beállított bonyolult jelszó, amely ráadásul sokszor változik. Ezeket a karbantartók sokszor felírják egy papírra, hogy ne felejtsék el, de egy papír elveszhet vagy illetéktelen kezekbe kerülhet. Alternatív lehetőségként fennálló opció az egyes rendszerekhez ugyanazt a jelszót használni és ritkán változtatni, ami biztonsági szempontból szintén rossz megoldás. A problémák következtében nem ritka, hogy a karbantartók nem tudnak mindig belépni az egyes rendszerekbe, ami akadályozza a kijelölt munkafolyamatok lebonyolítását.


[+]

A fentiek miatt terjed leginkább az online biometrikus azonosítás bevetése, de ezt is ki kell építeni, aminek költségei vannak, és például egy nem erre specializálódott cég nagyon sok időt beleölhet ebbe. Ezeket a nehézségeket lehet egyszerűen kezelni a Fujitsu szolgáltatásának kiépítésével, ugyanis ezt a japán cég szakemberei elvégzik, így az ügyfél egy készen működő rendszert kap. Ehhez lényegében egy kliensapplikáció kell csak, amiben Fujitsu szintén tud segíteni, ha a megrendelő nem tudná egyedül megoldani.

Az online biometrikus azonosítás a hatékonyságot is tudja növelni, hiszen gyakorlatilag egy okostelefonról elérhetők a szükséges rendszerek, természetesen a megfelelő jogosultságok mellett. Ezekről egyszerűen generált QR kódok gondoskodnak, amelyeket a mai mobil eszközökkel könnyű beolvasni, és létre is hozható a biztonságos kapcsolat. További kellemes tényező, hogy az egyes nem várt problémákról akár a lakosok is tölthetnek fel képeket, így a karbantartók még azelőtt látják a hibát, hogy kiérnének a helyszínre, vagyis fel tudnak készülni a javítás gyors kivitelezésére.

A Fujitsu FIDO szabványnak megfelelő online biometrikus azonosítási szolgáltatása más országokban is bevethető, hiszen például villamosenergia tekintetében nincsenek nagy különbségek, de a japán vállalat dolgozik a rendszer szociális infrastruktúrához történő kiterjesztésén is.

Azóta történt