Képtelenség a megadott határidőre végrehajtani a pénztárgépcserét

Miután tegnap a könyvelők jelezték aggályaikat, ma az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) jelentette be, hogy a pénztárgépek online működtetéséről szóló rendelettervezet újragondolására kéri a kormányt.

Mint ismeretes, a jövő évi adózás rendjéről szóló, az Országgyűlés által november végén elfogadott törvény a Magyarországon működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolat kialakítását írja elő. A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint – amely a törvény elfogadását követő napon már kezdeményezte a szükséges beruházások állami támogatását – a tervezett 2013. március 31-i határidő tarthatatlan.

Az IVSZ közleménye szerint az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak egy hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra. A gyártóknál csak ezek után történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető. Mindezek fényében az jósolható, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható.

Az IVSZ éppen ezért azt javasolja, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

Mint ismeretes, korábban az IVSZ azt kérte, hogy az előírt informatikai modernizációhoz a kormány nyújtson vissza nem térítendő támogatást európai uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. A szakmai szervezt becslése szerint a program nagyjából 100 ezer hazai vállalkozást érinthet. Az IVSZ úgy véli, cégenként 50-100 ezer forintos pályázattal és 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva legfeljebb 7 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények