Pénztárgépcsere: ha már előírták, a kormány támogassa anyagilag is!

A Laufer Tamás vezette Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) továbbra is igen aktív: a stratégiai megállapodás igénylése után ma újabb közleményt adtak ki, melyben követelik a kormánytól, hogy a tervezett pénztárgépcseréhez anyagiakkal is járuljon hozzá.

Mint ismert, a parlament tegnap elfogadta a jövő évi adózás rendjéről szóló törvényt, amelyben Matolcsy György javaslatára a kormány egyebek mellett az áfa-bevételek 95 milliárdos növekedésével számol 2013-ban annak köszönhetően, hogy a működő pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolat kialakítását írja elő. Az online kapcsolat létrehozása a kormány szerint elősegítheti a gazdaság kifehérítését és átláthatóságot teremt.

A kezdeményezést az IVSZ is kész támogatni, amennyiben a kormány túl az előíráson segíteni fogja a megvalósítást is. A támogatás révén, mondja a közlemény, a kormány amellett, hogy nem rakna újabb terheket a magyar mikro-, kis- és középvállalatok vállára, jelentős informatikai modernizálásra ösztönözné a magyar gazdaság gerincét adó szektort. A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai eszközei fejlesztésének támogatására az IVSZ ma nyílt levélben tesz javaslatot a kormány számára.

Az indoklásban az IVSZ képviselője kifejti, hogy az online kapcsolat kialakítására vonatkozó előírás azt jelenti, hogy az országban működő mintegy 400 ezer pénztárgépet kell rendszerbe kötni, szoftvereiket modernizálni, illetve az elavult gépeket lecserélni. A törvényi változás betartása így komoly ráfordítást igényelhet, hiszen a költségek cégenként többszázezer forintra is rúghatnak, amelyet a jelenlegi forráshiányos gazdaságban a vállalkozások jelentős része nehezen tud megfinanszírozni. Ezért az IVSZ azt javasolja, hogy a kormány az előírt informatikai modernizációt vissza nem térítendő formában, EU-s közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogassa. Az IVSZ becslése szerint a program nagyjából 100 ezer hazai vállalkozást érinthet. Cégenként 100-500 ezer forintos pályázattal és 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva, legfeljebb 15 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

Gyorsan és egyszerű módon mindenkinek

Az IVSZ szerint a sikeres támogatási eljárás fontos eleme lehet az egyszerű és gyors lebonyolítás, amelyre online regisztrációs jelentkezést és elbírálást, és hasonló teljesítési ellenőrzést javasol. A támogatási összegek felhasználása nagyon egyszerűen ellenőrizhető, hiszen az előírás szerint a NAV rendszeréhez csatlakoznak majd a vállalkozások, így könnyedén nyomon követhető a folyamat, amely jelentős adminisztrációs könnyebbséget és költséghatékony megoldást jelent mindenki számára.

„Az IVSZ tapasztalatai szerint a kisvállalkozások versenyképességében az infokommunikációs infrastruktúra és az üzleti környezet kulcsszerepet játszik. Ezt felismerve már több EU ország, többek között Lengyelország, Spanyolország és Portugália, indított olyan üzleti környezetfejlesztési programot, amely a kis és közepes cégek infokommunikációs modernizációját támogatta. A szövetségünk ezért a mai nap nyílt levélben, konkrét programmal együtt javasolja a kormány számára a hasonló kezdeményezések átgondolását.” – nyilatkozta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az IVSZ javaslata, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program harmadik prioritása, a modern üzleti környezet erősítésének célja értelmében, a hazai kiskereskedelemben tevékenykedő (vagyis pénztárgéppel rendelkező) cégek számára biztosítson forrást a pénztárgépeik előírásoknak megfelelő átalakítására, valamint infokommunikációs infrastruktúrájuk modernizációjára, egy jelentősen egyszerűsített és felgyorsított online eljárás segítségével. A bevezetés sikeres végrehajtásához ingyenesen vagy normál belföldi tarifával hívható információs szám létrehozását javasolja az IVSZ, ahol a vállalkozások megfelelő műszaki támogatást kapnak a felmerülő kérdésekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények