Itthon az öt megapixeles digicam a menő

A digitáliskamera-piac tavaly újabb erős évet zárt Magyarországon. Az IDC adatai szerint 2005-ben a darabszám szerinti forgalom 30,2 százalékkal, több mint 255 ezer darabra nőtt. Ezzel párhuzamosan azonban a csökkenő árak miatt 2,4 százalékkal, 63,3 millió dollárra esett a piac árbevétele.

2004-ben még a három és a négy megapixeles kamerák uralták a piacot – mutat rá a jelentés –, amelyek az eladások 68 és az árbevétel 61,5 százalékát adták. Tavaly azonban már a négy és az öt megapixeles fényképezőgépek taroltak – ezek a masinák az eladások 68 és az árbevétel 62,2 százalékáért feleltek. A legdinamikusabb növekedést az öt megapixeles szegmensben lehetett tapasztalni, ahol az eladások a háromszorosára nőttek az elmúlt évhez képest.

Bacskó Gergely, az IDC Magyarország elemzője elmondta, hogy a digitális fényképezőgépek piaca hazánkban messze van még a telítettségtől, ezért várhatóan az elkövetkező pár évben még két számjegyű növekedésre számíthatunk, főként mivel Magyarország az eladások tekintetében még mindig elmaradottnak számít a többi közép-kelet-európai országhoz képest. Az IDC felmérése szerint hazánkban a digitálisfényképezőgép-penetráció körülbelül 15 százalékra tehető.

Az IDC negyedéves piaci felmérése a digitális „point-and-shoot” és tükörreflexes gépek forgalmát méri a disztribútorok, nagykereskedők, műszaki áruházak, fotószaküzletek és online boltok eladásai alapján.

Azóta történt

Előzmények

  • Tévedés – nem hívják vissza a HP kamerákat

    Egyetlen regisztrált meghibásodás alapján terjedt a hír a tűzveszélyes gépekről, a HP szerint nincs ok aggodalomra.

  • A Canon is leáll a filmes gépekkel

    A legendás gyártó felhagy az új gépek fejlesztésével, és csak idő kérdése, hogy mikor fejezi be véglegesen a forgalmazást.

  • A Sony rámozdul a dSLR-piacra

    A digitális fényképezőgépek gyártásában szerzett tapasztalataiban bízva célozta meg a cserélhető objektíves apparátok piacának negyedét a japán vállalat.