Elkapkodják a Nikon drága gépeit

A Nikon áprilisban és májusban nagyjából 35 százalékkal több digitális tükörreflexes (dSLR) fényképezőgépet adott el, mint egy évvel korábban, és ennek alapján joggal bízhat abban, hogy az idei – jövő márciusban véget érő – üzleti évre a tervezett 30,6 százalékos növekedési ütemet sikerül túlszárnyalnia – írja a Reuters. A vállalat a szintén japán Canon után a világ második dSLR-gyártója. Ez a termékvonal azért kiemelten fontos a fényképezőgépekben utazó cégek számára, mert a kompakt gépeknél jóval nagyobb haszonrést biztosít, részben annak köszönhetően, hogy a tervezés és gyártás összetettsége miatt csupán kevés – többnyire megbecsült és nagy múltú – szereplő versenyez a piacon. (A digitális tükörreflexes fényképezőgépek számos beállítási lehetőséget biztosítanak a használójuknak, és objektívjük cserélhető.)

A Nikon ügyvezetője, Makoto Kimura a hírügynökségnek elmondta, hogy a vállalat thaiföldi gyára – ahol a népszerű D50, D70s és D200 modellek készülnek – teljes kapacitással üzemel, de még így sem tudják kielégíteni a keresletet. „Amit legyártunk, azt el is tudjuk adni” – magyarázta.

A Nikon májusban, az éves jelentés közzétételekor úgy számolt, hogy az idei pénzügyi évben a tavalyinál 30,6 százalékkal több, 1,75 millió dSLR gépet értékesít majd. Kimura szerint azonban az első két hónap alapján könnyen lehet, hogy felülmúlják saját prognózisukat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

  • Itthon az öt megapixeles digicam a menő

    Tavaly 30 százalékkal több digitális fényképezőgépet adtak el a hazai kereskedők, az árbevétel mégis csökkent – áll az IDC jelentésében.

  • A Canon is leáll a filmes gépekkel

    A legendás gyártó felhagy az új gépek fejlesztésével, és csak idő kérdése, hogy mikor fejezi be véglegesen a forgalmazást.

  • A Sony rámozdul a dSLR-piacra

    A digitális fényképezőgépek gyártásában szerzett tapasztalataiban bízva célozta meg a cserélhető objektíves apparátok piacának negyedét a japán vállalat.