Informatikusok a látássérültekért

A hátránnyal rendelkező emberek számára az információhoz való hozzájutás a fontos, ennek megkönnyítését tűzték ki célul a szervezők.

Ma Magyarországon minden tizedik ember akadályba ütközik egy weboldal használata közben: olyan egyszerű folyamatok is, mint az elektronikus bankolás, az online vásárlás vagy éppen egy videós tartalom megismerése sokaknak okozhat nehézséget.

Hirdetés

Az IThon.info azért, hogy ez megváltozzon, közös cselekvésre szólítja fel az IT-szakmát: május 6-ig várják az IT cégek jelentkezését, hogy minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek közösen. Az IT Összefogás elnevezésű akció keretében idén elsősorban a látássérült embereket érintő megoldásokat keresik, amivel idehaza mintegy 80 ezer ember mindennapjai válhatnak komfortosabbá. A munkát már több csapat elkezdte, folyamatosan jelentkeznek az IT-cégek, támogatók, hogy munkájukkal hozzájáruljanak ahhoz a szakmai összefogáshoz, ami milliók életminőségén javíthat.

A céges csapatok kétféle problémát fognak megoldani, egyrészt amelyek a látássérült embereket segítő eszközökben (assistive technológiák) jelennek meg, másrészt a weboldalaknál akadálymentesítéskor megjelenő hibákat, amelyeket a core code-ban, vagy webmotorban kell javítani. A programot az Informatika a Látássérültekért Alapítvány támogatja, amely amellett, hogy a hibákat összegyűjtötte, tudását és szakmai kapacitását is felajánlotta a sikeres munkához.

Az IT Összefogáshoz 2019. május 6-a éjfélig lehet csatlakozni. A cégeknek a feladatok megoldásán kívül azt is vállalniuk kell, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséért a jövőben kollégáik, fejlesztőik körében is megkezdik a téma népszerűsítését és az érzékenyítést. Azok a vállalatok, amelyek komolyan elkötelezik magukat a mozgalom mellett, egy évre megkapják a #akadalymentesITs címet.

Az összefogáshoz folyamatosan csatlakoznak a cégek, a DXC Technology, a Mito Communications, a ShiwaForce.com és a Qualysoft csapata már el is kezdte a munkát.

Minden további információ, és jelentkezések: https://ithon.info/osszefogas.

Azóta történt

Előzmények