Lezárult a Távszem projekt

A látássérültek életét könnyítheti meg az EU-s és hazai támogatással megteremtett szolgáltatás.

Ma volt a zárórendezvénye a Távszem projektnek, melyen Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szövetség tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, az ünnepségsorozatot a Távszem projekt megnyitásával kezdték. Mint mondta, a látássérült emberek rendkívül nehezen jutnak információhoz, ugyanakkor a szövetségnek kötelessége ezt az információéhséget csökkenteni, ezért indították el a Távszem projektet.

Az eseményen részt vett az EMMI felelős államtitkára is, aki elmondta, hogy az informatikát a fogyatékosságügy szolgálatába állítva olyan segítséget lehet nyújtani, amilyet korábban nem. Fülöp Attila szerint az okostelefonokra kifejlesztett, távoli segítségnyújtást célzó Távszem jó példa erre.

Nagyné Berke Mónika, a Távszem projekt szakmai vezetője a rendezvényen elmondta: a szervezet 800 látássérültnek biztosított okostelefont, amivel nemcsak a Távszemet, hanem más, a mindennapokat megkönnyítő applikációt tudnak használni. Közölte, a Távszem operátorai a nap 24 órájában hívhatók, a tesztidőszak öt hónapja alatt több mint hétezer hívást bonyolítottak le, mintegy 300 órányi segítséget nyújtottak a látássérülteknek. Jelenleg több mint 700 felhasználója van a szolgáltatásnak, amelyre regisztrálni a www.tavszem.hu oldalon lehet.

A 2018. januárban indult Távszem projekt az Európai Szociális Alap és a magyar állam 470 millió forintos támogatásából valósult meg.

Előzmények