2019. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Real_Gabe


Real_Gabe
(tag)

Lányokat az informatikába! De természetesen megint csak programozásról van szó.
Az informatikus nem egyenlő a programozóval.

Ez olyan mintha az orvos szó alatt mindenki csak szívsebészt értene.

Akárhol olvasok cikkeket, vagy akár álláshirdetéseket, ismertető anyagokat ahol az informatika/informatikus van megjelölve, szinte mindig csak a programozókról/programozásról van szó.

Erről le kéne már szokni!
Ez nem csak idegesítő, de a laikusokat teljesen félrevezeti és az átlagemberben téves kép él emiatt!

Kedvenc személyes sztorim, hogy a munkahelyemen programoztatni akartak velem, készítsek valami programot. Mondtam, hogy nem vagyok programozó, rendszer informatikus vagyok, sok mindenhez értek, de a programozáshoz nem.
Természetesen nem voltak képesek felfogni, hogy az hogy lehetséges, hogy informatikus vagyok és nem tudok nekik programot írni!?

Aztán jött hozzánk egy lány közfoglalkoztatottként, aki informatikai egyetemet vagy főiskolát végzett (diplomás) és vele is programoztatni akartak, de közölte, hogy grafikusként végzett.
Megint csak ment a csodálkozás és az értetlenkedés, hogy hogyan lehet az, hogy lediplomázott informatikából és nem tud programozni.

Természetesen szükség van a programozókra, de ha mindenkit programozónak akarunk kitanítani és a programozás lesz a fiataloknak a karrier célja, mert a csapból is ez folyik és ezt sulykolják a köztudatba, akkor kik lesznek azok, akik a gépeket, szervereket, hálózatokat, stb. összerakják, üzemeltetik, karbantartják, stb?

Majd ül az üres irodába a sok programozó és akkor majd azon fog menni a munkáltató részéről a csodálkozás, hogy itt a sok informatikus (programozó), de egy gépet nem tud egyik sem összerakni és beüzemelni?
Persze ez túlzás, de akkor is! :DDD

sáríála

(#2) Tigerclaw válasza Real_Gabe (#1) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Ráadásul ha nem szoftverfejlesztő a cég, valószínűleg nem is találnak majd senkit aki programoz nekik pár soros program vagy excel makró kivételével. Aki jól tud programozni az elvárja hogy megfizessék és beírhasson az önéletrajzába is valamit, amivel a következő cégnél feljebb léphessen.

Elég alacsonyak itthon a kezdő programozó fizetések - talán jó okkal - de emiatt elég nagy lehet a fluktuáció. Akik komolyan veszik a programozást, azok komoly feladatokat és komoly fizetést akarnak, nem beragadni valahol félpénzért.

A negatív diszkrimináció, az üvegplafon ellen nem lehet sokat tenni pozitív diszkriminációval. Szerintem kérdezzék meg a lányoktól, hogy miért nem akarnak az IT bizonyos területein elhelyezkedni és talán rájönnek, hogy mivel tehetnék vonzóbbá, vagy akár arra, hogy nem mindig lehet változtatni az emberek véleményén.

Azért remélem olyan programokat nem indítanak, hogy minél több fiú legyen kozmetikus, vagy ápoló.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#3) Döglött Róka válasza Real_Gabe (#1) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Adminokkal dunát lehet rekeszteni és milyen híg az a szakma.:)

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#4) gabor7th


gabor7th
(őstag)

" Morgan Stanley közös programjában középiskolás lányok tanulhattak programozást"

Voltam korábban egy HVG-s állásbörzén és elmentem a Morgan Stanley mellett, jó sokan álltak ott sorba... ha egy hímnemű végzős jelenkezne hozzájuk, akkor csak angolul állnak vele szóba, és mindenféle dolog, felsőfokú szakmai nyelvvizsga, tapasztalat kell... ha hímnemű vagy. Volt egy srác, aki ott sorolta akkor angolul, hogy milyen felsőfokú cuccai vannak, meg szakmai gyakorlata és ott volt két lány akik mondták is, hogy akkor nekik semmi esélyük, mert semmi ilyenük nincs. De aztán a lányoknak szóltak... magyarul, hogy semmi vész, mert a Morgan Stanley most nagyon akarja őket és nekik semmi ilyesmi nem kell amit a srácoktól elvárnak és őket lányokat egyből beveszik valami vezető képző tanfolyamra és szinte garantáltan vezetők lesznek... Mindenezt úgy, hogy ott volt még a srác hallhatta mindezt.

A pozitív diszkrimináció is diszkrimináció és ha nem a legalkalmasabbakat veszik fel folyamatosan azt meg fogja szenvedni a vállalat... lehet hogy soká, de megfogja.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#5) Döglött Róka válasza gabor7th (#4) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Egy nonek 30%al kevesebbet kell fizetni es ha nem tud semmit, szorgalommal potolja -> ingyen tulorazik. Nem olyan jo dolog ez a pozitiv diszkriminacio szamukra sem:)

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#6) nyunyu


nyunyu
(PH! félisten)

Az a baj, ha egy helyen ötnél több nő van, azt már tyúkólnak kell hívni, nem munkahelynek.

(Szeretjük, amikor a velünk egy szinten lévő sapos különítmény bevonul kávézni a konyhánkba, kb. az egész szint zeng attól, ahogy minimum 3 nő pofázik párhuzamosan az ötből. :W)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#7) Döglött Róka válasza nyunyu (#6) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Odamesz es megmondod hogy kerlek halkabban. Nekem ez mindig mukodott...

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#8) FoxiestFox


FoxiestFox
(PH! félisten)

Jó kis kvótarendszerek formálódnak, jó lesz ez, nem mindenkinek, de legalább senkinek. :K

http://www.flickr.com/photos/sansphoto/ - https://www.instagram.com/alxreedxx/

(#9) Tigerclaw válasza Döglött Róka (#5) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Jobb lenne ha azon dolgoznának, hogy egyenlő legyen a fizetés és akkor talán többen választanák ezeket a szakmákat.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#10) bambano válasza Tigerclaw (#2) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

ez az üvegplafon a feminácik sületlensége. például megy a hiszti, hogy a lányok kapjanak ugyanannyi fizetést, mint a férfiak. ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy konkrétan melyik férfi? mert ugyanazért a munkáért a férfiak sem egyenlő fizetést kapnak, következésképpen értelmezhetetlen elvárás, hogy a nők ugyanannyit kapjanak, mint egy nem egyelemű halmaz.

a valóság az, hogy a feminácik olyan jogokért tüntetnek a nők számára, ami a férfiaknak sincs meg.

a másik vicces történet, hogy évtizedekig hitegették a nőlapok a lányokat az önmegvalósító dumákkal. most meg csodálkozik mindenki, hogy a lányok ezt elhitték, és magasról tojnak a stemre meg a többi, számukra értelmezhetetlen dologra. legyél cosmo lány, valósítsd meg magad! hogy egy cosmo lány kurvára nem egy z/system operátori konzolja előtt tervezi megvalósítani magát, az olyan biztos, minthogy ha mozog a politikus szája, akkor hazudik.

szerintem hagyni kellene békén a lányokat, amelyik programozni akar, az programozzon, amelyiknek más vágya van, az meg menjen más irányba.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#11) t72killer válasza Döglött Róka (#5) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

HA nem tud semmit, akkor nemtől függetlenül kevesebbet fizetnek neki. Ha meg számukra nem jó a pozitív diszkrimináció, ne álljanak sorba...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#12) Tigerclaw válasza bambano (#10) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Kár hogy nem nyilvánosak a fizetések legalább cégen, vagy osztályokon belül. Ezzel 90%-ban a munkaadó jár jól, miközben a munkavállaló jogaira hivatkoznak.

"szerintem hagyni kellene békén a lányokat, amelyik programozni akar, az programozzon, amelyiknek más vágya van, az meg menjen más irányba."

Ebben egyet értünk.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#13) DjFlanker


DjFlanker
(tag)

Belső IT helpdeskes (tudom, nem informatikus, nem programozó) vagyok (illetve most már picit feljebb de helyileg ugyanott), 40% a csaj arány, higgyétek el, NAGYON fel tudja dobni a napotokat, és hamarosan jönnek a melegebb idők :)

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#14) Tikakukac


Tikakukac
(Jómunkásember)

Aha, jah, VIK-en is ment ez a duma 10 éve is, szerintem ment ez 20-al ezelőtt is.

Nem ezektől lesz több csaj ezen a területem (sem). Meg úgy általában sem. Úgy meg aztán végképp nem, hogy informatika=programozás. Minden ezen kívül sötétség és homály. Most, hogy lassan tényleg totális proginf lett a BME-n is aki nem programozni akar, mehet villamosmérnöknek vagy aminek akar. Vagy napi 10 óra és felszívja magába a tudást félállásban meg a netről.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#15) Tigerclaw válasza Tikakukac (#14) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Gondolom nagyobb lett a piaci igény programozókra.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#16) Narxis válasza Real_Gabe (#1) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Nem akarok senkit megsérteni de szerintem egy gépet összerakni könnyebb mint programozni, nem véletlen van ilyen kevés programozó.

(#17) bambano válasza Narxis (#16) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

nem akar senki megsérteni téged, de egy rendesebb rendszer üzemeltetése több, mint egy gép összerakása. :P

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#18) Narxis válasza bambano (#17) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Ez így igaz. Magas szinten művelve mindkettő egy nagyon jól megfizetett szakma, kevés vagy legalábbis kereslet szerint kevés jó szakemberrel de alacsonyabb szinten kevesebb a programozó. Miért van ez így?

(#19) Tikakukac válasza Narxis (#16) üzenetére


Tikakukac
(Jómunkásember)

Én sem akarok megbántani senkit, mert csináltam/tom mindkettőt: programozók nagyon nagy többségének a kezében bármilyen szerszám, akár egy sima csavarhúzó is úgy áll, hogy a hátamat veri a víz. Kivételnek tisztelet. Ez ilyen irodista vs. kőműves ellentét lesz. A vitának zéró értelme van.
Azért sincs sok programozó amúgy, mert szépen lenevelik róla az embereket középsuliban, aztán egyetemen. Jelentkezem, én is így jártam. Nem bánom, hogy nem erőltettem ki magamból, sokkal boldogabban forgatom a csavarhúzókat, bűvölöm a pákát és fetrengek vezetékekben :B Valamennyit meg programozni mindenképp kell, így vagy úgy. De az járulékos veszteség.

Tigerclaw: Arányokat sajnos nem tudok, nem vagyok munkaközvetítő. Piaci igény mindegyikre van. Programozó is kéne, de olyan, aki a programozó cuccait rendben is tartja legalább annyi. Konkrétan már a régi viccet éljük meg, hogy az MM mosógép eladóit próbálják tanítgatni a szakmára, mert ők legalább láttak már fémet, műanyagot és villanyt viszonylag sokat, relatíve közel. Egyben.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#20) Narxis válasza Tikakukac (#19) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

"Konkrétan már a régi viccet éljük meg, hogy az MM mosógép eladóit próbálják tanítgatni a szakmára"

Kik? Munkaadók?

(#21) Tikakukac válasza Narxis (#20) üzenetére


Tikakukac
(Jómunkásember)

Jep. Ez tényleg egy vicc volt 5 éve és tényleg pár hete hallottam, hogy ez a valóság. Konkrétan ez.

Hogy ez most így inkább sírást vagy inkább nevetést hoz ki belőlem, még nem tudtam eldönteni. A kettő keverékét leginkább.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#22) Béééla válasza DjFlanker (#13) üzenetére


Béééla
(őstag)

"és hamarosan jönnek a melegebb idők"
Máris kiment az emberek fejéből a #meetoo?

Amelyik fiú/lány/férfi/nő, de még az Apache harci helikopter is, ha programozni akar, elmegy kipróbálni. Nálam az ultra-alap bevezetőre három nő is jött, nem kellett külön csajos napot tartani. A kocka nemtől függetlenül kocka.

@Narxis:
"Konkrétan már a régi viccet éljük meg, hogy az MM mosógép eladóit próbálják tanítgatni a szakmára"

Kik? Munkaadók?"
Szerinted ez a sok négy-hat hónapos bootcamp nem arról szól, hogy adott cég rendel n darab idomított kódverő majmot checkboxban kiválasztott "készségekkel"? Pedig de.

[ Szerkesztve ]

Bélabá

(#23) janeszgol


janeszgol
(PH! nagyúr)

Én a rossz megközelítésben látom a hibát. Ha programozás, rögtön a klasszikusok jönnek. C++, C#, Java stb. Pedig be lehetne vezetni egy könnyedebb Arduino projecttel az egészet. Ott egyszerűbb a nyelvezet. A Chipben mindig van erről szó, példával. Egy tanár nyugodtan felkészülhet belőle, bevisz egyet, megmutatja, sorban kipróbálják vagy közösen írnak hozzá funkciókat.

[ Szerkesztve ]

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#24) Somatom válasza janeszgol (#23) üzenetére


Somatom
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A suliban jártam különórákra. Vmi BASIC -et tanultunk. Lett is belőle magnókazetta. Fura hangzásvilága volt. Olyan píííí .... brrrr .... píííí ..... De, azért lehetett rá táncolni. (by Zuzu Petals programozó) :D

Harley is the best (Dyna Sport 2003). Az első 25 ezer hsz. -em a #79335424 "Nick" alatt olvasható.

(#25) Tigerclaw válasza janeszgol (#23) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Be is vezethetnék a programozást már általános iskolában, akár alsóbb években is, mint külön tantárgyat. A gyerekek korának megfelelő szintű kreatív, könnyű, játékos logikai programozást taníthatnának egyszerűbb nyelvekkel. Továbbra is probléma, hogy jelenleg is mire pályát kellene választaniuk, a többségnek fogalma sincs, hogy mi érdekli, melyik szakma konkrétan mint is csinál, milyen fizetést várhat.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#26) DjFlanker válasza Tigerclaw (#25) üzenetére


DjFlanker
(tag)

"Továbbra is probléma, hogy jelenleg is mire pályát kellene választaniuk, a többségnek fogalma sincs, hogy mi érdekli, melyik szakma konkrétan mint is csinál, milyen fizetést várhat."

Én még most, 40 évesen se tudom :)

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#27) stefi76 válasza Döglött Róka (#5) üzenetére


stefi76
(fanatikus tag)

"Egy nonek 30%al kevesebbet kell fizetni es ha nem tud semmit, szorgalommal potolja -> ingyen tulorazik. Nem olyan jo dolog ez a pozitiv diszkriminacio szamukra sem:)"

Így-így.

Persze a sok hülye cég meg ennek ellenére nem nőkkel tölti fel az állásokat, hanem férfiakkal, mert szeretnének 30%-al többet kiadni bérköltségre kizárólag amiatt, mert férfi.

(#28) hallador


hallador
(PH! addikt)

Az a helyzet, hogy én sem gondoltam volna, hogy merre tart a világ, hogy nem a klasszikus üzemeltetés magy már. Ha valaki dolgozott valóban nagy cégnél, nem magyar kék kokás puli gyárban mint a Mol, vagy az MVM hanem tényleg több 10 - 100 000 -es multinál. Na ott van egy mentalitás amit a magyarok 90 % igen az informatikusokról van szó nem ismernek. Nem volt erre igény, és nem is nagyon lesz mert túl kicsi a piac. A Morgan Stanley, AUDI, Mercedes és hasonló óriáscégen így dolgoznak.
Itt pedig már nem az megy, hogy Sanyi nyomd meg, Sanyi megnyomja, aztán ha elnyomja, akkor majd javítja holnap. Vagy majd javítja az integrátor. Szerintem a Morgan S nem feltétlenül programozókat, hanem egy gondolkodás módot akar tanítani, aminél ha tetszik, ha nem a lányok fogékonyabbak tudnak lenni. Sajnos egy fajta mentalitás kell a valóban nagyvállalati környezetekhez, ha már 3000 Switch van megy 50 C7000-es HP chassis, meg HP Matrix, meg az egészet egy scriptgyűjtemény irányít, akkor már az a felfogás ami itthon van, hogy Béla nyomd meg a gombot, mert Mancika a fő mufti Secretay-ja azt kértem mert fő mufti szerint ez fasza lesz, aztán majd kirúgjuk sanyit mert sanyi aznap szabin volt magyar mentalitás nem működik. Oda folyamatok kellenek, komoly tervezés akár 1,5 - 2 éves tervezés is, ami a magyaroknál nem szokás. Nem tud így gondolkodni, hogy rendszerben dolgozzon. Bemegy "dolgozik" és utána hazamegy. Abba egyik sem gondolt bele, hogy a Német, Japán ember azért keres 3* annyit, mert a termelékenységben egy nagyvállalatnál 5* annyit hoz anyagilag. És lehet itt azt hadoválni, hogy de a hülye német nem akar dolgozni ezt is mi csináltuk meg helyette, meg ilyen olyan hülye... Nem az, csak úgy nem akar dolgozni mint a magyar 30 éves elvek alapján.
Csak egy példa:
Fő muftinak kell 30 VM. Béla leül és elkezdi gyártani, VMware-ben, Hyper-V-ben, KVM-ben bármiben, Béla elbulizott 3 órát. Majd jön a következő igény, Béla megint bulizik... Természetesen túlórában, mert Bélánek így éri meg fussa az EU-s pénzekből nem...
Hans leül, az első kéréskor eltol vele 3 órát, meg még egyet, hogy le is gyártsa a VM-eket, de Hansnak a következő alkalommal már csak egy óra lesz, ameddig Béla az elmúlt évben erre beírt már 100 Túlórát....

Másik példa:
Béla kap egy feladatot, majd jön Sanyi 3 óra, hogy jajj megváltozott most így kellene, mit csinál Béla letörli a VM-eket, majd újra létrehozza, majd jön Elemér jajj mégse így kellett volna Bála leül, és megint megcsinálja, mert ugye tudjuk, hogy ha sokat dolgozunk, akkor van eredmény is ja nem....

Jürgen leül, megnézi mi kell a rendszerhez, Otto felméri, hogy hogyan lehet kivitelezni. Gerhardt megtervezi. Hans meg megépíti. Majd Günter és megtervezi az Virtuális Infrát, Camilla ellenőrzi, Még egyszer ellenőrizteti az ITSH-val, hogy ne legyen véletlen, majd szólnak Hans-nak, hogy Hans komm schon hans meg legyártja a már kész scripttel 1 óra alatt.

Na Béla Sanyi, meg Marcsika, még mindig egymás kürül szaladgálnak, és keresik a Világ közepén a világ csakráját a Dobogó Kőn és még ott tartanak, hogy miért került a project 100 000 000 000 Ft-ba mikor ez Németországban csak 100 000 Euró volt...

Na ez a nem mindegy....

A Nők egyszerűbben jobban irányíthatóak, rendezett, irányított TERVEZETT körülmények között fogékonyabbak is.... A tapasztalatok szerint... Na nem a NER-ben...

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#29) Döglött Róka válasza hallador (#28) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Ezt így azért nem mondanám hogy könnyebben irányíthatóak, az egész alázat kérdése.

És azért valljuk be akik már 20 éve üzemeltetnek és Senior-nak képzelik magukat azokban semmi ilyesmi nincs.
Ami itt is látok, sokan keverik az üzemeltetést az építéssel. Egy átlagos üzemeltető nem fog lerakni neked egy nagyvállalati infrastruktúrát, csak nyomkodja a gombot, lehetőleg anyázva, hogy már megint dolgozni kell. Hibakeresés nála annyi, hogy újraindítja a gépet, logot már nem nyit meg:) Sajnos ez is éles tapasztalat.

Technikai tanácsadóként én azt tapasztalom hogy van egy réteg, aki azt hiszi mivel már régóta ott ül már mindent IS tud. Soha el nem ismerné ha valamiben téved, inkább dokumentációt hibáztat:)

Ezzel szemben bármilyen élelmesebb fiatal aki szeretne tudást is felszedni, abban ott a szakma iránti alázat. Ez a lányokban jobban ott van mert hírhedten hímsoviniszta az ipar és rengeteg az antiszociális elem.

Lásd "tyúkól"... pff.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#30) nyunyu válasza Döglött Róka (#29) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

Tyúkól kifejezést eredetileg a projektjeink pénzügyeiért felelős managerina használta az előző projekten, amikor a másik szárnyban ült a megrendelő által delegált üzleti elemző csajok között.

Egy idő után inkább átült hozzánk fejlesztőkhöz, mert nem bírta a konstans kotkodácsolást.

Közvetlen kolleginákra visszatérve: eddig nem sok nem antiszociális ITs csajt láttam a munkahelyeimen, talán a nemrég gyesre vonult SQL fejlesztő kollega az egyetlen.
Bottal sem piszkálandó antinőből viszont már akadt bőven.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#31) Döglött Róka válasza nyunyu (#30) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

És az hogy jön ide, hogy hogy néz ki?:)

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#32) hallador válasza Döglött Róka (#29) üzenetére


hallador
(PH! addikt)

Nekem ebből lett elegem Magyarországon (Pontosabban az ilyen pökkhendi, magukat komolynak gondoló senkikiházikból). Én terveztem meg több nagy cégnek a VMware infráját, léz üzemeltető dokumentációkkal. Az az scriptekkel, és minden mással ami kell ehhez, de épp Hyper-V-t is VMQ-zni, finomhangolni többször 100 - 150 hosttal, csak éppen amikor fél év múlva visszamentem, hogy akkor nézzük mi történt pontosan ugyanazzal találkoztam mint amit leírtam, fogalmatlanok lemaradtak a VMware 5.0-nől, meg a Windows Server 2008-nál, és ilyen elvekkel akarnak dolgozni. Miközben a vSphere 6.7 már olyan dolgokat tud, ami igencsak megkönnyíti a munkát felscriptelve. De a Hyper-V 2019 is. A dokumentációt nem vezették tovább, sőt a firmware verziók, és minden más ott volt ahol fél éve hagytam. Na ez az a mentalitás amit nem lehet megérteni.

Nem is érdekelte ezeket az embereket, hogy fejlődés legyen...

Én azt gondolom hogy a Morgan Stanley-hez hasonló nagyvállalatokat ismerve nem is feltétlenül programozókat, hanem inkább automatizáláshoz szükséges szakemberek kellenek nekik. Akik képesek úgy üzemeltetni, ahogy amúgy elvárható lenne.
És ezt képesek dokumentálni is.

Én mindennap tanulok, és akkor jövök rá, hogy még mindig milyen keveset tudok erről az informatikának nevezett nagy buborékról... Pedig 2001 óta csinálom...

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#33) nyunyu válasza Döglött Róka (#31) üzenetére


nyunyu
(PH! félisten)

Nem feltétlenül a kinézetükre gondoltam.

Egyik régebbi munkahelyemen 2 női programozó volt:
- Egyik huszonéves, favágóinges, erősen kisebbségi komplexusos, nagyon antiszociális csaj volt, nem lehetett vele semmiről sem beszélni, csak ült a sarokban aztán a monitorját bámulta.
- Másik egy nagypofájú negyven körüli szélesebb, mint magasabb példány, de ő meg nem volt a munka hőse. Folyton arról panaszkodott, hogy mennyire utálja az MS SQLt, mert korábban Oraclevel dolgozott.
Na ő simán megcsinálta, hogy péntek délután élesített valamit, le se tesztelte, hogy működik-e, aztán délután négykor céges telefonját a zárható szekrényébe téve hazament, mert lejárt a munkaideje.
Ügyfél meg egész hétvégén anyázott, mert nem működött a rendszere, ügyeletes supportosunknak kellett megfejtenie, hogy mi nem jó, aztán keríteni egy másik SQL kollégát, aki helyrehozza a hibát.

Mostani melóhelyen az előző projektünkön volt egy erősen énközpontú, nagyon slampos késő huszas DBA, ő háziasszonyi skilljei a saját bevallása szerint elakadt ott, hogy berakja a mosandót a mosógépbe, és megnyomja a play gombot.
Nem is tudom, hány webshopból tiltották ki, mert állandóan az ÁSZF résein okoskodott, hátha adnak neki féláron egy mekbúkot, ha már el volt írva az ára.
- Volt még az előző hozzászólásomban emlegetett harmincas SQL fejlesztő kollegina, ő nagyon szolid, igazi háziasszonynak való szorgos egérke volt, csak hát második gyerekével elment gyesre.
- Vagy van még a negyvenes pénzügyminiszter asszonyunk, aki erősen hormonzavaros, kényszerevő. :(
Erdélyi magyarságából kifolyólag megvannak a maga komplexusai, erősen gyűlöli a románokat. Nem egy kellemes társaság.
- Jira idomárnak felvett szemrevaló késő huszas adminisztrátorunk sajnos a szerződése lejártával távozott, ő volt az egyetlen, aki állandó jókedvével, nőiességével fényt vitt az életünkbe.

- Megrendelő oldalon ülő nem túl dekoratív, de annál szélesebb és nagyobb pofájú csajokat most hagyjuk, két percre nem bírták becsukni a szájukat, aztán állandóan egymást fúrták.
Eleinte még vicces volt, de pár hónap elteltével már nem az.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#34) Döglött Róka válasza hallador (#32) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Nemcsak Magyarországon van ez, ha szabad elkeserítenem téged.

A VMQ-t hagyjuk, azzal bármelyik üzemeltetőt ki lehet végezni agyilag, pedig pofonegyszerű dolog :D

@nyunyu: Azt remélem érzed, hogy most masszívan panaszkodsz és személyeskedsz:) Kit érdekel milyen ing van rajta vagy mennyit eszik? Másokat meg lehet hogy te idegesítesz;)

[ Szerkesztve ]

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#35) hallador válasza Döglött Róka (#34) üzenetére


hallador
(PH! addikt)

Csak máshol törekednek rá, hogy ne így legyen otthon azt sem. :D

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#36) Tikakukac válasza Döglött Róka (#34) üzenetére


Tikakukac
(Jómunkásember)

Mindenkinek jogában áll személyeskedni. Nem egyszer menti ki a seggedet, ha tudod mire készülj fel egy bizonyos class tagjával szemben.
Ez olykor tud életet menteni. És ez nem poén volt, tényleg így van :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#37) Döglött Róka válasza Tikakukac (#36) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Egy idoben en is ezt vallottam, aztan felnottem.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#38) hcl válasza Real_Gabe (#1) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hatalmas + !
Illetve, az szokott még lenni a bajom, hogy jó esetben valódi érdeklődése van a résztvevőknek, mert anélkül nem lesz senkiből szakember.

@bambano #9 : Alapvetően az a baj, hogy a fiatalok közül senki nem akar STEM területekkel foglalkozni, nem csak a nők. Mondjuk mitől lenne másképp, ha az egész média csak azt nyomja, hogy az a menő, aki celeb...
A nők pusholása csak a jéghegy csúcsa.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#39) Tikakukac válasza Döglött Róka (#37) üzenetére


Tikakukac
(Jómunkásember)

Egy időben én is azt hittem ezt ki lehet nőni, aztán felnőttem és huh. Akkor ilyenkor mi van?

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#40) Döglött Róka válasza Tikakukac (#39) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Huzzunk ra egy ket fajta ember van kozhelyet :D

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#41) snecy20


snecy20
(PH! kedvence)

Férfiakat a szépségiparba! :)

(#42) Tikakukac válasza Döglött Róka (#40) üzenetére


Tikakukac
(Jómunkásember)

Azt is megtehetnénk. Én pár tucatot javasolnék inkább. Főleg mikor így hazatérek a szülői házba, jól tud jönni pár ilyen sommás megállapítás, ha úgy adja az élet :K

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#43) hallador válasza Narxis (#16) üzenetére


hallador
(PH! addikt)

Nem akarlak elkeseríteni én sem, de kiindultán hungarisztán orbanisztán legszebb sztereotípiáiból. Igen Magyarországon, meg Kelet-Balkánon, ahova felfogásban tartozik, valóban így van, csak éppen a világ jelenleg nem ott tart, hogy a programozó az Isten, hanem ott, hogy a programozó az alap, legalábbis GB, USA, Japán környékén. Ugyanis már a DevOps a menő, nem a GreenFox hakni. Ahhoz meg az kell, hogy valaki leüljön és akarjon vele foglalkozni, nem csak magyarosan semmit nem csinálni, csak pénzt kapni... Ha valaki dolgozik 8 órából 2-őt ami valóban nettó munka, akkor már szidja a munkáltatót, hogy ez egy szar hely, ameddig az amazonnál azért naponta 9 órából 8-at dolgoznak, nem szóban elmondva, hanem dolgoznak.
Az üzemeltetést el lehet hadoválni ilyen módon, de a programozást, vagy a rendszer építést már nem. Azért nem, mert ott van már látható eredménye is.

El kel, hogy keserítselek, nyugatabbra a programozó csak egy valaki a sok közül, mert ott már annyi van belőlük, mint égen a csillag, és ha csak programozó vagy, akkor már régen rossz, mert ez annyit jelent, hogy egy alap tudásod van. Ha mondjuk senior architect vagy, vagy Senior DevOps mérnök, na akkor mondják, hogy vagy valaki...

Hozzátéve, hogy a klasszikus üzemeltető, mint olyan nem nagyon nevezik mérnöknek, mert a mérnök, ma már inkább automatizálja így vagy úgy a rendszereket, legtöbb esetben AWS, Gmail, Azure szinten, nem pedig a fizikai szerverekkel.

Így a szakma komoly átalakuláson megy keresztül, minden szinten.

A Több üzemeltető van dolog, pedig olyan mint a kádár rendszerben volt a proletár, olyan szakember, akinek megmutatták, hogy kell bekötni egy villanykapcsolót, majd másnap villanyszerelő volt az emberünk, még csak nem is tehetett róla, mert ez volt a szokás, elvárt stb.

A másik probléma, hogy a magyar tulajdonú, Magyarország területén belül működő munkahelyek 90 %-a olyan, hogy nincs automatizálás nincs semmi átgondolva, hanem, ha kell valami, akkor előrántom gabeszt, aki úgy sem dolgozik mert a haverjával zotyával dumcsizik már 2 órája, és majd megcsinálja, gazsi, meg izaura, meg 2,5 órát ebédel, mert hát na megteheti nem? Fussa az EU-s pénzekből nem?

Ameddig a csúnya liberális soros bérenc nyugaton négy ember szimplán azért, mert Hans, Camilla, Jürgen, meg Carl 4*er annyi munkát végez el ,mert tudatlan sunyi sanyi aki Vladivosztokban kapta a vörös diplomáját 1982-ben a boss, aki még ahhoz is hülye, hogy két értelmes tőmondatot végigmondjon... Mert amúgy akkora agy a csávó, hogy hozzá megy még micike is a főmufti kis barátnője is..., és természetesen multit még kívülről sem látott, az ITIL meg egy értelmezhetetlen szójáték amit amúgy soros akar elhinteni ezzel komoly károkat okozva az amúgy is "tökéletes" sunyi sanyi által elképzelt álomvilágban... Csak ha sanyi mellé állítod Hans-ot akkor hans háromszor körbeugrálja, meg hatszor kibasz... az ötödikről, mert hans már 4* megoldotta a feladatot, ameddig sanyi még mindig azzal van elfoglalva, hogy ő a főnök, és amúgy is nehogy máááá...

Amúgy a sanyi féle köcsögök izé csoport/osztályvezetők meg pont olyanok, mint a szocialista kiképző tizedes, akinek van amúgy hat elemije igénye sem volt rá soha, de a kiskatonákat jól tudta hajtani...
Na az ilyenek miatt van ott a szakma, ahol van...

Na az ilyen sanyi-ik szokták lehülyézni hans-ot, mert hát hans rendhez szokott sanyi meg egy nagy tróger nagy pofával, aki el tudja adni magát...

De ez ma már csak szimplán lustaság nem törődömség, semmirekellőség, pökhendiség... Megmondta a boss, a béka meneten a sok brekegőnek: ha odaérünk a hídhoz, akkor kell majd átúszni, na ezek be is tartják szó szerint.... Senki nem mondta, hogy fejlődni tanulni, tervezni is kellene... Na ez az eset már nem az ami a kádár rendszerben volt, ez már csak szimplán lustaság...

Legtöbbször ez a programozó üzemeltető dolog ilyenekből indul ki.

Mindkettőt lehet jól csinálni és rosszul... Hogy a történelmi, és a hozzáállás miatt épp azon a környéken ez a helyzet, még nem biztos, hogy ezt rá lehet húzni a szakmára...

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#44) hcl válasza hallador (#43) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Azért azt ne mondjuk, hogy az üzemeltető semmi, pont fentebb írtál színvonalas üzemeltetésről :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#45) hallador válasza hcl (#44) üzenetére


hallador
(PH! addikt)

Na-Na nem általánosítottam, nem minden üzemeltető, hanem sokan. Csak pár cég ahol jártam állam közeli helyeken, komolytalan az egész.

Vannak kivételek, de ott nem csoport, meg osztályvezetők vannak, hanem Service Ownerek, és ezzel mindent el is mondtam...

PL egy AUDI HU méretű céget 10 ember üzemeltette 3 szakterületen, mondjuk nem konkrétumokat, csak megjelöléseket... WINTEL, VMware, TSM, DBA, Power... (Konkrétan nem az AUDI-ról van szó, nem írom le kiről természetesen... )

Na ezt egy magyar "Bank" esetében 50 - 60 ember.

Nem azért mert az AUDI méretű multinál kevesebb vas volt, vagy kisebb rendszerek, vagy kevesebb pénz... Hanem mert gondolkodtak..

Mindössze csak a folyamatok optimalizálása miatt...

Általánosítani nem lehet, és nem is cél és nem is tettem...

[ Szerkesztve ]

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

(#46) hcl válasza hallador (#45) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Asszem', tudom miről beszélsz :D
Mondjuk nálunk is volt ilyen-olyan owner, attól függetlenül komolytalan az egész.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#47) Döglött Róka válasza hallador (#45) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Nemcsak a Magyar bankok ilyenek, ez egy általános dolog a pénzügyi intézményeknél külföldön is. Sajnos első kézből tapasztaltam:)

[ Szerkesztve ]

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#48) emvy válasza hallador (#43) üzenetére


emvy
(PH! nagyúr)

> AWS, Gmail, Azure

imadom ezt a sracot :R

while (!sleep) sheep++;

(#49) proci985 válasza nyunyu (#33) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

nalunk kb 52-48 az eloszlas.

en nem latok kulonbseget nem szerint, az egyik legjobb fejlesztonk egy osz holgy, a leghardcorebb terulettel foglalkozo (gyakorlatilag reversed kriptografia) szinten egy 30as no.

egyebkent a mennyire jo arc / szocialis szinten nemtol fuggetlen, a 30as korosztallyal jellemzoen rendszeresen grillezunk ahogy az ido engedi es a kaveszunet is eleg hamar atcsuszik szakmai diskurzusba. mondjuk egy idoben az egyik kozepkoru kolleganovel ment a "verseny" egy eleg suru idoszakban, hogy ki fordit kevesebb energiat az ebed elkeszitesere. amit az elettarsa altal vett benzinkutas szendviccsel zart totalisan rovidre :DDD.

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#50) hallador válasza Döglött Róka (#47) üzenetére


hallador
(PH! addikt)

Egy Morgan Stanley-nél ahol már 3 éve volt 90 000 VM- oda kell is 50 - 60 ember csak a virtualizációra, meg a wintelre, de ehhez képest a magyar bankok a kerekítési hiba határát sem érik el semmiben...
Na azt a magyar bankot amiről én beszéltem, 20 ember elvitte volna... Ha lettek volna folyamatok...

[ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.