Az internetszolgáltatók megmondják, mi a minimum

Egy héttel ezelőtt, december 11-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy tegyék közzé a csomagjaikban garantált le- és feltöltési sebességértékek nemcsak az általános szerződési feltételekben (ÁSZF), hanem a weboldalukon és a hirdetéseikben is. Az új szabályozást üdvözölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely a sávszélességgel kapcsolatos félrevezető kommunikáció miatt korábban több szolgáltatót is elmarasztalt, és a fogyasztók megtévesztése miatt eddig ilyen ügyekben összesen 95 millió forint bírságot szabott ki.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője, Márton György korábban azt mondta lapunknak, hogy reményeik szerint a rendeletnek köszönhetően megszűnik a „számháború” a szolgáltatók között, de a cégek többféleképpen is reagálhatnak. A többség valószínűleg fel fogja tüntetni az elméleti maximumok mellett a garantált minimumot is mind az ÁSZF-ben, mind a honlapján és a reklámokban – utóbbiakban jó eséllyel csillagozott, apró betűs lábjegyzetként. Mások – mondta Márton – követhetik az Invitel példáját: a távközlési vállalat október elején olyan ADSL-csomagokat vezetett be Rajt, Tempó és Turbó néven, melyekhez nem rendelt sebességértékeket, hanem korlátozás nélkül biztosítja az előfizetőnél éppen elérhető legnagyobb sebességet. A harmadik, sajnos legkevésbé valószínű forgatókönyv pedig az, hogy a hirdetett és a garantált értékek közelítenek majd egymáshoz.

Az Invitel nem siet

Az elmúlt egy hétben a legtöbb vezetékes szolgáltató eleget tett a rendeletben előírt kötelességének, és feltüntette weboldalán a garantált sebességértékeket is, a nagyobb cégek közül egyedül az Invitel maradt adós ezzel. A második legnagyobb hazai vezetékes szolgáltató a korlátos sebességű internetes csomagjait bemutató oldalain továbbra is csak a maximális le- és feltöltési sávszélességről tájékoztat, és csupán egy általános megjegyzésben közli, hogy ettől a valós értékek „technológiai okokból” eltérhetnek. A garantált sebességeket e szolgáltatónál egyelőre csak az ÁSZF-ből – annak az 1. számú mellékletéből – lehet megismerni. Hasonló mulasztás a GTS-Datanetnél tapasztalható még.

Sajátos gyakorlatot követ a Digi, amely az internetes csomagjait bemutató oldal aljára a következő mondatot szúrta be: „Az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló 345/2004 (XII.22) Kormányrendeletben foglalt minőségi mutatók teljesítését tartalmazó táblázat itt található.” Az „itt” szóhoz rendelt link azonban egyelőre nem működik, és a főoldalra vezet vissza.

Maximum és minimum

A legtöbben – e csoportba tartozik a T-Home, a FiberNet, az Externet és az Enternet is – azt a megoldást választották, hogy a maximális sebességértékek mellett közvetlenül (a csomag leírásában vagy egy táblázatban) feltüntetik a minimumokat is – ez kétségkívül a leginformatívabb a lehetséges eljárások közül.

A UPC jobban eldugja ezeket az adatokat, és a csomagokat bemutató oldalakon továbbra is csak a maximális értékeket tünteti fel, cserébe viszont egy azokról is elérhető aloldalon („a sávszélességről”) rendkívül részletesen tájékoztat arról, hogy milyen tényezők befolyásolhatják az aktuális le- és feltöltési sebességet. Ezen olvashatók a garantált értékek is, melyek a hazai mezőnyben messze a legmagasabbak. Az ugyancsak a UPC-hez tartozó UPC Telekom (egykori Monortel) az akciós feltételeket részletező apró betűs bekezdésben rejti el a garantált sávszélesség-mutatókat.

Azóta történt

Előzmények