Elképesztő és hihetetlen az internetadó felbukkanása

Hirdetés

Újabb szakmai szervezet tette közzé véleményét az internetadóval kapcsolatban, alább ez olvasható:

Az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum (Inforum) megdöbbenve és hitetlenkedve fogadta az internet megadóztatásának hírét. Sajnálatosnak tartjuk, hogy nem történt konzultáció szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy megállapítást nyerjen: e kormányzati lépés hasznos-e Magyarországnak, s nem csupán a költségvetésnek.

Nincs arról sem információ, hogy az adótörvények előkészítői megkeresték-e a szakterületért felelős kormányzati aktorokat, s azok vajon támogatták-e az internetadó bevezetését, hiszen 2008-ban éppen a mostani kormánypártok szakpolitikusai léptek fel legharcosabban az akkor is felmerült internetadó-javaslat ellen. Nem tudjuk azt sem, készült-e megalapozott számítás arról, hogy a távközlési vállalatok, illetőleg az online szolgáltatások nyújtói milyen veszteségeket könyvelhetnek el, és így az elmaradó adóbevételek nem ütnek-e esetleg nagyobb rést az államkasszán, mint amit a beszedni vágyott milliárdok befoltoznak, úgy, hogy megsemmisítik az elmúlt években kiépült elektronikus ügyintézés, kulturális szolgáltatások és kiteljesedett e-kereskedelem eredményeit. A szakmai egyeztetések elmaradása vezethetett oda, hogy a T/1705-ös számú törvénytervezet olyan elképesztő mértékű adót vetne ki az európai összehasonlításban határozottan szegénynek nevezhető internethasználókra, amelyet szervezetünk elfogadhatatlannak, Magyarország rövid- és hosszú távú érdekeivel ellentétesnek tart.

Rettenetes hátrányokat okozna

Magyarország felnőtt lakosságának negyede még sohasem látott internetet, javarészt azért, mert nem engedheti meg magának. Milliárdos kormányzati operatív programok irányulnak a digitális szakadék felszámolására, amelyek felhasználók nélkül értelmüket vesztik. Világszínvonalú magyar szolgáltatások épülnek az internetre, de teljes informatikai ágak használhatósága kérdőjeleződik meg, mint a felhőszolgáltatások, online tárhelyek, streaming, virtualizáció, s megszűnik az ingyenes wifi elérhetőség is. A magyarországi hazai és külföldi tulajdonú vállalkozások a világhálón át kapcsolódnak a világgazdaság végkeringéséhez, sokan innen üzemeltetnek nemzetközi szolgáltató-központokat, s a készülő javaslat ezt a kapcsolatot drágítaná vagy szüntetné meg. A ma középiskolása és egyetemistája az internetről tölti le az online tananyagokat, készíti el tesztjeit, házi feladatait, online rendszeren keresztül tart kapcsolatot iskolájával. Egy ilyen adó hatalmas terhet ró az intézményekre, de még többet azokra a (például e-naplót figyelő) szülőkre, akik mind nehezebben tudják megteremteni gyermekeik tanulásához szükséges forrásokat. A tervezet feleslegessé teszi elektronikus kormányzás, bíráskodás, az oktatási rendszer elektronikus platformra helyezését, sok száz milliárdos beruházásokat és évtizedes munka értelmét kérdőjelezi meg, ahogy az Alaptörvényben rögzített alapjogot is, amely szerint minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

Nem tudjuk elhinni, hogy a XXI. században felelős politikusok a digitális kőkorszakot látják hasznosnak Magyarország számára, ahol lehetőség az internethasználatra csak a leggazdagabbak számára nyílik. Úgy látjuk, hogy az internet olyan alapvető infrastruktúra, amelynek fejlettsége Magyarországon még kívánnivalót hagy maga után, amivel a szegények, a perifériákon élők nem is élhetnek. Ezért is jelentette be mind az ország miniszterelnöke, mind a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter elkötelezettségét az internethálózat fejlesztése iránt. Mikor magyar informatikusok nemzetközi sikereket érnek el, s a kormányzat által kinyilvánított cél az ország technológiai fejlődésének megerősítése, akkor e „kezdeményezést” logikát nélkülöző, szakmailag megalapozatlan melléfogásnak lehet csupán tekintenünk. Az internet mint a modern kor folyamatos beruházást igénylő infrastruktúrájának megadóztatása éppen olyan elképesztően meglepő, mint a levegő megadóztatása lenne. Úgy látjuk, nincs ésszerű indok arra, hogy gigabájtonként 150 forint vagy akár előfizetőnként havi legfeljebb 1000 forint adót, de akár egyetlen forintot is kelljen fizetnie bárkinek a már eddig is fizetett – és megkérdőjelezhető jogosságú ‑ távközlési adó mellett.

Az Inforum így arra kéri az Országgyűlés képviselőit, a Gazdasági Bizottság tagjait, hogy a fenti számú előterjesztés „A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI . törvény módosítása” szakaszát töröljék az megszavazandó adócsomagok közül.

Azóta történt

Előzmények

  • Internetadó – Útdíj a digitális országúton is?

    A BDO Magyarország álláspontja szerint az internetes adó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén, ugyanakkor messze elkerüli az adó bevezetésének valódi célját: az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását.

  • Az internetadó rezsinövelés / Az internetadó anti-gazdaságfejlesztés

    Az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet – fogalmaz közleményében az IVSZ.

  • Már vártuk: jön az internetadó

    Nincs mese: egy újabb terület kerül bele a különadó körébe, ám szinte biztos, hogy nem a cégek, hanem a fogyasztók fizetik meg az újonnan kivetett adót.