Bundagyanú merült fel a pénztárgépek adatkapcsolati díjának hatósági árai miatt

„A Nemzetgazdasági Minisztérium nagyon rossz alkut kötött a szolgáltatókkal a kereskedők kárára, mivel a reális díj a kiskasszák esetében 700–800 forint, a nagyoknál pedig ezer forint körül lett volna” – írta meg a vg.hu, hogy mit mondott Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt követően, hogy a nemzetgazdasági miniszter hétfőn módosította a pénztárgép-támogatási rendeletet.

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, Varga Mihály rendelete két fontos területen rendelt el változtatást.

Az egyik az volt, hogy az állami támogatást idén is igénybe lehet venni az adott feltételek mellett – ez nem okozott meglepetést, mivel egészen biztosra lehetett venni, hogy a korábbi teljesíthetetlen feltételek és határidők után egy újabb módosítás fog következni: a múlt év végéig a fejetlen szervezés miatt mindössze a vállalkozások kb. öt százaléka tudta üzembe helyezni az új gépet, és ha év végén nem módosítják a szabályozást, az az egész támogatási rendszert értelmetlenné tette volna.

Kérdések a hatósági ár körül

A másik bejelentés is racionálisnak tűnik elsőre. Ezek szerint a minisztérium hatósági árat vezetett be az adatkapcsolat biztosítását elvégző szolgáltatók számára: a „kiskasszás” vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintban határozták meg a havonta jelentkező díjat, a PC-alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapították meg a havi üzemeltetési költséget.

Önmagában ezzel nincs baj, ám a felek másképp értelmezik a helyzetet. Hatósági árat általában azért vezet be egy kormányzat, hogy egy bizonyos kaotikus szituációban a terhelteket védje attól, hogy az adott ipari szektor, visszaélve helyzeti előnyével, túl magas árat szabjon meg egy termékre vagy egy szolgáltatásra. Az OKSZ vezetője viszont azt mondja, hogy most épp a fordítottja történt: a vállalkozói képviseletek ugyanis a szolgáltatókkal folytatott tárgyalások során állítólag a kormány által megszabott díjnál sokkal kedvezőbb feltételeket értek el, ezért a hatósági ár számukra jelentős (minimum száz százalékos) drágulást jelent.

A pénztárgépek története egyébként még folyamatosan termeli a problémákat: nagy port vert fel nemrég egy közvetítő cég eltűnése, illetve friss hír, hogy az átgondolatlanság miatt akad olyan éttermet üzemeltető vállalkozó, aki a napi rutint nem tudja az új géppel kezelni, ezért „maszekolva” oldja meg a gondokat.

Azóta történt

Előzmények