Hirdetés

Jövőre csökkenhet az internetszolgáltatás áfája - a szolgáltatók örülnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap délután jelentette be, hogy az áfacsökkentő intézkedések között szerepel az is, hogy az internethasználat általános forgalmi adóját is mérsékeljék, így az a tervek szerint a 18 százalékkal adózók közé kerülne be.

Az MTI-nek kiadott közleményében a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) üdvözölte a döntést. Kövesi Gabriella, a HÉT elnöke elmondta: a szervezet együttműködő partner az adócsökkentésről szóló szakmai egyeztetéseken. A HÉT reméli, hogy az áfa csökkentése hozzájárul az internet iránti kereslet növekedéséhez, és így elősegíti a Digitális Jólét Program egyéb céljainak a teljesülését is – tette hozzá.

Mindenkinek bejön

A Magyar Telekom szerint az internethasználat forgalmi adójának mérséklése hozzájárulhat az internet további terjedéséhez. Ehhez ugyanis a hálózati infrastruktúra fejlesztése mellett elengedhetetlen a hozzáférők körének bővítése – írták az MTI kérdésére.

A digitális társadalom szempontjából elsődleges, hogy az internethasználók száma növekedjen és belátható időn belül elérje az uniós átlagot, ezáltal minél több állampolgár, vállalkozás és közösség számra biztosítva legyenek a digitális világ előnyei – hangsúlyozták a Magyar Telekomnál.

A Vodafone-nál az MTI-nek elmondták: az alacsonyabb áfa eredményeként akár olcsóbbá is válhatnak a tarifacsomagok, illetve kedvezőbb lehet a szolgáltatások ár-érték aránya.

Az internet hozzáférési szolgáltatás áfa-tartalmának csökkentése várhatóan jótékonyan hat az internethasználatra, a digitális szakadék felszámolására – reagált a Telenor Magyarország az MTI-nek.

Az intézkedésnek köszönhetően mértékadó becslések szerint olyan új adathasználók jelenhetnek meg, akik korábbi mobiltelefonjukat csupán hanghívásra használták. További lökést adhat az aktív internetezők számának növekedéséhez, amennyiben egyéb ösztönzők is megjelennek az igénybevétel élénkítésére mind kormányzati, mind szolgáltatói oldalon – áll a közleményükben. A Telenor ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a világon egyedülálló adóterhek, és európai szinten is kiemelkedő éves frekvenciadíjak (800 MHz) csökkentése jelenthetné az igazi áttörést.

„Üdvözöljük és támogatjuk a kormány bejelentését az internethasználatot terhelő áfacsökkentésről, hiszen a döntés előkészítésében a kormányzat és az iparág más szereplőivel együtt magunk is részt vettünk” – közölte a UPC Magyarország. A társaság szerint az intézkedéssel a fogyasztók járnak jól – az adó mérséklésével tovább erősödhet a digitális gazdaság és szélesebb kör kaphat hozzáférést az internet nyújtotta lehetőségekhez.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények