2017. október 22., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Telekom rovat

Digitális Paradicsom lesz Magyarország

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: kormany.hu

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium friss közleménye szerint a felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött. A beruházások általános célja az, hogy piaci szereplők bevonásával 2018-ra Magyarország még ellátatlan területein kiépüljön a legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra. A támogatásnak köszönhetően 412 ezer, a vállalkozások saját forrásából pedig további több mint 400 ezer olyan háztartás számára válhat hozzáférhetővé igény esetén a gyors internet, ahol az eddig nem volt elérhető.

A pályázat vonzotta a vállalkozókat

Hirdetés

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a Digitális Magyarország Program keretében elindított Szupergyors Internet Projekttel összhangban indult útjára 2015 augusztusában az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című vállalkozásoknak kiírt pályázat (GINOP-3.4.1-2015). A felhívás zárásáig, 2016. február 23-ig a 143 meghirdetett járásból 139-re 41 pályázó – összesen 34 mikro- és kisvállalkozás, 4 középvállalkozás, valamint 3 nagyvállalkozás – 234 kérelmet nyújtott be. 12 pályázat érkezett be konzorciumi formában, 84 járásban alakult ki verseny a szereplők között. A pályázatban szereplő járásokból mindössze négyre (Gárdony, Kiskunhalas, Tiszavasvári és Zirc) nem igényeltek támogatást a pályázók, itt a program következő ütemében valósulhatnak meg a fejlesztések.

A célok

Megjegyzendő, hogy az uniós támogatással megvalósuló fejlesztés alapfeltétele az volt, hogy – járási szinttel számolva – a pályázók olyan infrastruktúrát építsenek ki, mely az ott élőknek névleges 30 Mbps letöltési sebességet, illetve névleges 6 Mbps feltöltési sebességet biztosít (a garantált sebességek természetesen alacsonyabbak: 7,5/1,7 Mbps). Azt is fontos hozzátenni, hogy a fejlesztés része az EU digitális menetrendjének, melynek célja, hogy 2020-ra minden európai polgár hozzáférhessen a 30 Mbps letöltési sebességű hálózathoz, emellett a háztartások legalább fele elérhessen 100 Mbps letöltési sebességű hozzáférést is. A magyar kormány erre néhány éve ráígért, és vállalták, hogy a követelményt két évvel korábban, 2018-ra teljesítik.

Nyártól indulhat a fejlesztés

A benyújtott támogatási kérelmek műszaki tartalmának bírálatát folyamatosan végzik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szakemberei. Az összegzett értékelés és a kedvezményezettek kiválasztása a Nemzetgazdasági Minisztérium feladata lesz. A pályázaton nyertes vállalkozások 2016 második félévében kezdhetik meg a kivitelezés előkészítését és a hálózatok kiépítését.

A fejlesztésekre vissza nem térítendő támogatásként összesen 68 milliárd forint áll rendelkezésre. E forrást a támogatási kérelmekhez kapcsoltan indított GINOP-8.2.1 pénzügyi eszköz konstrukcióban további 45,6 milliárd forint kedvezményes beruházási hitel egészíti ki.

A program a tervek szerint 2018 végéig közel egymillió háztartás számára biztosítja a gyors internetet.

Előzmények

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.