Szoftvercéget vesz az Intel

Hirdetés

A világ legnagyobb processzorgyártója ma bejelentette, hogy 884 millió dollárért felvásárolja a Wind River Systemset. Az 1981-ben alapított kaliforniai vállalat beágyazott rendszerekhez fejleszt operációs rendszert, middleware szoftvereket és szoftverfejlesztő eszközöket. Termékeit – többek között a VxWorks operációs rendszert – egyebek mellett okostelefonokban, szórakoztatóelektronikai készülékekben, autók és repülőgépek számítógépes rendszereiben, hálózati eszközökben, digitális fényképezőgépekben és közlekedési lámpák vezérlőrendszereiben használják, a cég ügyfelei között van az Alcatel-Lucent, a BMW, a Boeing, a Bombardier, a Mitsubishi, a Motorola és a Sony is. A Wind River az elmúlt üzleti évét 359,7 millió dollár árbevétellel zárta.

Az Intel ezeket a területeket, a beágyazott rendszereket és a hordozható eszközöket, kiemelt növekedési területnek tartja, ezzel indokolta a felvásárlást is: a vállalat szerint e piacokon évi több milliárd dollár forgalomra van kilátás. Elemzők szerint a cég az ügylet révén új piacokat és új ügyfeleket vásárol a chipjei számára.

Az akvizíciót – mely a tegnapi záróárfolyamnál 44 százalékkal értékeli többre a céget – a Wind River igazgatótanácsa egyhangúlag jóváhagyta, az a hatósági engedélyek megszerzését követően várhatóan még a nyáron lezárul. A vállalkozás – mely jelenleg 15 országban több mint 1600 dolgozót foglalkoztat – ezt követően az Intel százszázalékos leányvállalataként működik tovább, és betagozódik az anyavállalat szoftveres üzletágába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Valami újat talál ki az Intel és a Nokia

    A két vállalat hosszú távú szövetséget kötött egy új termékkategória kifejlesztésére. A tervek egyelőre homályosak.

  • A bírság miatt mínuszban az Intel

    Az átmeneti veszteség várható volt, a kereslet ébredését jelző erős, a prognózisokat felülmúló teljesítmény nem.

Előzmények