Bűnös az Inteltől titkos dokumentumokat ellopó mérnök

Annak idején, közel négy éve az IT café is beszámolt egy nagy vihart kavart ügyről, melyben egy volt Intel-mérnököt azzal gyanúsítottak meg, hogy fontos ipari titkokat lopott el cégétől, és ezeket új munkahelyén, az AMD-nél kívánta értékesíteni. A Biswamohan Pani ellen indított eljárás a végéhez közeledik, és az illetékes ügyészség múlt heti közleménye szerint a mérnök elismerte, hogy – becsült értékét tekintve – körülbelül egymilliárd dollárnyi értékben tulajdonított el fontos adatokat korábbi munkáltatójától.

Ahogy megírtuk, viszonylag zavaros volt a történet. A nyomozati iratok szerint Biswamohan Pani 2003 óta az Intel hudsoni kutató- és termékfejlesztő részlegénél dolgozott, ahol részt vett például az Itanium processzor fejlesztési munkáiban is. A mérnök májusban mondott fel az Intelnél, de csak június 11-én járt le a szerződése, s a fennmaradó időre kivette felhalmozódott szabadnapjait. Ám időközben, június 2-án felvette a munkát az AMD-nél (új munkáltatójáról nem tudtak az Intelnél, nekik Pani azt mondta, hogy egy befektetési alapnál fog dolgozni), és június 8. és 10. között, amikor egyszerre állt mindkét cégnél alkalmazásban, Pani a birtokában lévő jogosultságok és laptop segítségével többek között 13, szigorúan bizalmas dokumentumot töltött le az Intel egyik titkosított rendszeréből, melyek között a legújabb chipek tervrajzai és dokumentációi is szerepeltek. (Ezeket megtalálták a Pani lakásán tartott házkutatás során.)

A mérnök a nyomozóknak az egyik kihallgatáson elismerte a letöltéseket, de azt állította, hogy azokat a szintén az Intelnél dolgozó feleségének szánta, ám a nyomozók szerint Pani felesége olyan projekteken dolgozott a cégnél, melyeknek semmi közük a letöltött dokumentumokhoz. Az esetre úgy derült fény, hogy egy másik Intel-alkalmazott fülébe jutott, hogy Pani az AMD-nél is dolgozott, miközben még érvényben volt a régi szerződése, s ezek után nézték meg a mérnök bejelentkezési és letöltési logjait, s az Intel ekkor fordult az FBI-hoz és az Igazságügyi Minisztériumhoz.

Két pad között

A közlemény szerint a Szövetségi Nyomozóiroda a viszonylag hamar lépő Intel feljelentésének köszönhetően még időben lefoglalta a Pani által megszerzett dokumentumokat, mielőtt ő még felhasználhatta volna őket, és a jelentés szerint ebben nagy segítségükre volt az AMD, akikkel a mérnök addig még nem lépett kapcsolatba ez ügyben, és akik már annak idején megígérték a közreműködésüket a vizsgálatban.

A károkozás összegét egyrészt az iratok becsült kereskedelmi értéke, másrészt az Intelnek a vizsgálattal járó költségei alapján határozták meg. Az egymilliárd dollárnyi károkozás azt jelenti, hogy Panit akár több évtizedre is börtönbe zárhatják, de a kiszabott büntetést még sok más tényező is befolyásolhatja.

Azóta történt

Előzmények