Kiszállt a chipgyártásból az AMD

Megszabadult egykori félvezetőgyártó leányvállalatában birtokolt maradék részesedésétől is az Advanced Micro Devices (AMD). Ezzel a gyáraira egykor oly büszke kaliforniai vállalat hivatalosan is ún. fabless chiptervezővé válik, olyan céggé, mely az általa fejlesztett processzorok, GPU-k és lapkakészletek előállítását szerződéses gyártópartnerekre bízza.

A chipgyártás teljes leválasztását 2009-ben kezdte meg az AMD, amikor a tevékenységet önálló leányvállalatba szervezte ki GlobalFoundries néven. Ennek többségi tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozása, az Advanced Technology Investment Company (ATIC) lett. Az AMD kezdeti közel 35 százalékos részesedését az arab fél fokozatosan felvásárolta, és az utolsó 9 százalékos hányad megszerzésével most százszázalékos tulajdonossá vált.

Az AMD számára több előnnyel jár a végleges elválás. A leányvállalatban birtokolt részesedéssel kapcsolatos értékcsökkenési leírások az elmúlt időszakban több negyedév eredményét is mínuszba fordították, a legutóbbi trimeszterben, 2011 utolsó három hónapjában például 209 millió dolláros költséget könyvelt el ezen a címen a cég. Az AMD ezt az időszakot 1,69 milliárd dollár árbevétellel és 177 millió dollár veszteséggel zárta.

A vállalat lendületét visszafogta az is, hogy a GlobalFoundries nem haladt az elvárt ütemben a gyártástechnológiai fejlesztésekkel. Az AMD tavalyi harmadik negyedéves számait például az húzta vissza, hogy a félvezetőgyártó leány 32 nanométeres gyártástechnológiája nem hozza az elvárt minőségi mutatókat, ami korlátozta a sikerterméknek számító Llano APU-k elérhetőségét.

A felek megállapodása értelmében a jövőben az AMD nem lesz a GlobalFoundrieshoz kötve, szabadabban választhat gyártópartnert magának, miután megszűnik a 28 nanométeres APU-k gyártására vonatkozó exkluzív partnerség. Ennek köszönhetően e grafikus és központi processzorokat integráló chipek előállításában már a tajvani TSMC-re is támaszkodni fog a cég. A kizárólagosság feladásáért az AMD az elkövetkező egy évben részletekben 425 millió dollárt fizet az egykori leányvállalatnak.

Az ügylet kapcsán az AMD összesen 703 millió dollár költséget könyvel el – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények