Szervergyártó céget vesz az AMD

SeaMicroAz Advanced Micro Devices (AMD) 334 millió dollárért felvásárolja az alacsony fogyasztású mikroszervereket fejlesztő SeaMicro vállalatot – jelentették be a felek tegnap. Az akvizícióval a kaliforniai chiptervező cég belép az adatközponti kiszolgálók erős növekedés előtt álló szegmensébe és egyben bekebelezi a rivális Intel egyik kisebb partnerét. A vételár nagyobb részét, 281 millió dollárt készpénzben, fennmaradó részét részvényekben fizeti ki az AMD.

A csupán 2007-ben alapított és ma 80 alkalmazottat foglalkoztató SeaMicro nagy sűrűségű, energiahatékony szervereket fejleszt. A több iparági veteránt, többek között az AMD egyik volt processzortervező guruját is foglalkoztató vállalat által kifejlesztett technológia adott számítási kapacitást akár negyedakkora energiafelvétel mellett képes biztosítani hatodannyi területen, mint a hagyományos kiszolgálók, és jelentősen nagyobb CPU-magonkénti sávszélességet nyújt.

Ezek az előnyök többek között egy saját fejlesztésű vezérlőchipnek és a nagy sebességű, Freedom névre keresztelt hálózati összeköttetésnek köszönhetőek. A chip által hardveresen megvalósított I/O-virtualizáció révén elég mindössze három komponenst építeni az alaplapra (a processzor és a memória mellett magát a Freedom ASIC-ot), aminek hála a lap bankkártya méretűre zsugorítható. Az egyedi IC emellett a feladatok dinamikus elosztását is vezérli, és gondoskodik a nem használt komponensek pihentetéséről is. A technológia architektúrafüggetlen, így akár az ARM-platformmal is használható, ez a jövőkép pedig beleillik az AMD heterogén megoldások felé nyitó új stratégiájába.

A SeaMicro eddig kizárólag Intel Atom és Xeon processzorokra épülő kiszolgálókat forgalmazott, és bár az AMD szerint ezek a „közeljövőben” biztosan megmaradnak a kínálatban, az év második felétől a repertoár Opteron-alapú megoldásokkal is bővül. A cég az új tulajdonos kezében is folytatja a saját termékek értékesítését, ám az AMD utalt arra, hogy licencelni is tervezi a megszerzett technológiákat, amire alighanem azért is szükség van, hogy ne idegenítse el az így riválissá váló PC-gyártó partnereket.

A SeaMicro szerverei elsősorban cloudszolgáltatásokat nyújtó adatközpontokba valók. A kiszolgálópiac e szegmense a piackutatók szerint erős növekedés elé néz, 2015-ig évi 33 százalékos bővülést várnak tőle.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

  • Mínuszba futott az AMD

    A veszteség a leépítésekkel és a félvezetőgyártó leányvállalattal kapcsolatos költségeknek köszönhető.

  • Hibás chipek miatt perelik az AMD-t

    A tajvani notebookgyártó óriás állítja: amerikai beszállítója a specifikációknak nem megfelelő terméket adott el neki.

  • Az AMD processzorain is fut az új Android

    A fejlesztői közösség két héttel az Ice Cream Sandwich forráskódjának publikálása után kiadta az x86-os portot.

  • Leépítésekkel spórol az AMD

    A chiptervező vállalat új vezérigazgatója a nyereségességet igyekszik javítani a karcsúsítással. De új területekre is betörnének, amihez új emberek kellenek.