• Tel Elek

  PH! addikt

  Már a kezdetektől ezt ígéri...
  Valahogy semmi sem valósult meg az eredeti elképzelésekből és az árakból sem. :U

 • ahogy látom nem is nagyon fog, hacsak nem az üzemidő ésvagy az anyaghasználat rovására. (bár utóbbival már most is akadna gondom pár modellnél, ami valljuk be az árat elnézve kissé nevetséges) egy nyeklő nyakló műanyag penge meg valahogy nem lenne számomra az igazi :(

  Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Egyetlen modellben, a Samsung 9-es szériában van egyedül normális kijelző, ami nem 150:1-es kontrasztú... Viszont félig műanyag.
  A többi nálam szóba sem jöhet ez miatt.
  Nincs is túl sok modell. (Asus Zenbook, Acer S3, Toshiba Z830 és kész, kifullt.)
  Meg persze a Vaio Z széria mégdrágábban...

  Akkor tömkelegével jönnek az ál-ultabookok a maguk 2 kilós tömegével, nevetséges. :D

  Ha jól emlékszem először még követelmény volt az unibody váz, teljesmértékű szilárdtest alapú tárolás, 1000 dolláros árküszöb.... Azóta belátták, hogy ez nem fog összejönni, főleg úgy, hogy ők sem adták olcsóbban a CPU-kat.

  Pedig szerintem nagy lenne a kereslet irántuk, mert egyrészről könnyen hurcolászhatók, és a vékonyság miatt a csilli-villi közegnek is bejönne. Csak hát ezeket a horribilis összegeket úgy látszik nyugaton sem tudják megfizetni.

  1 éve próbálok normális notebookot találni de még azóta sem sikerült. Most egy MB Air-rel szenvedek, ami HW-leg, minőségileg maga a tökély, de gyakorlatilag semmire sem lehet használni, mert irtó buta az osx. /butthurt alert/

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  Jómunkásember

  En valahogy kimaradtam az ultrabook korszakbol, de multkor raneztem az arakra, es elegge elkeseritoek. Annyiert mar akkor valami komolyabbat (Thinkpad X1 vagy X220). Mondjuk nem hiszem, hogy csak az intel sara, de igy langyosviznek tunik ez a szegmens.

 • kleinguru

  PH! addikt

  Próbáld meg szenvedés helyett a bootcamp nevű alkalmazást osxen és egy win8at, s megtáltasodik az air, imacet használok így:))

  [ Szerkesztve ]

  A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

 • Tigerclaw

  PH! nagyúr

  Az AMD valahogy nagyon kimaradt az új generációs kütyük világából. Az Ultralight kategória sehol sincs, tablet dettó, pedig hosszú éveik voltak felkészülni. Félek, hogy arra a sorsra jutnak, amire a Nokia és a RIM a telefonpiacon. Elmegy mellettük a világ és csak maguknak köszönhetik...hacsak megint nem az Intel űzi a piszkos üzleteit a háttérben. Meg kellene venniük egy nagyobb nevű, még viszonylag jó nevü notebookokkal foglalkozó céget, és csak AMD alapon gyártani notikat, tableteket, sőt telefonokat. Hiába fejlesztenek és gyártanak chipeket, ha nem kerülnek eszközökbe.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Ahhoz kell optikai meghajtó.
  Ráadásul a 2010-es Air-em csak xp-vel bír virtualizálva.
  Meg hát hogy néz ki egy win Apple terméken.
  Inkább röpül a francba. :)

  sheratan: X1 1.7kg, az nem kevés, az x220 meg tényleg borzasztó drága, kb 400K. És az sem igazi ultrabook, elég vastag szegénykém. :(

  Tigerclaw: AMD-nek szerintem nincs konkures megoldása, mindig az Intel mögött járt. Ugye volt, amikor 1:1-ben másolta az Intelt még a kezdeti időkben. Az E szériás procik gyengék egy ultrabookba, ha meg csinálnának nagyobb teljesítményű architecturát, akkor az többet fogyasztana 17W-nál...

  [ Szerkesztve ]

 • Tim82

  PH! nagyúr

  A Bootcamp és a virtualizálás két külön történet.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya, SMSL Q5 Pro digitális erősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Tisztában vagyok vele. :D
  De a 64GB-os SSD-n szükséges a dinamikus OS tárhely.

 • kleinguru

  PH! addikt

  Akkor natívba felraknám a win8at, az osx úgysem kell:D

  Elvileg pendriveról tudod telepíteni:D

  Egyébként szívesen használnám az airt win8cal:DD

  A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

 • sutszi

  PH! kedvence

  X220 vastag?! Mégis mihez? :U

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • sheratan

  Jómunkásember

  igen, a súlya nem a legjobb, bár én inkább a 16:9-es képernyő miatt vagyok kiakadva, illetve hogy egy 13"-os gépben az elérhető legnagyobb felbontás 1366x768. ennyi pénzért minimum valami 1600x900-as panel kéne, de én jobban örülnék egy 1600x1050-esnek, IPS vagy hasonló technológiával.
  a jelenlegi ultrabook kategória nálam ott vérzik el, hogy csak touchpad van. nekem borzasztó kényelmetlen használni, gépelés közben folyton hozzáérek, elugrik az egér, elkattint, kijelöl szöveget, stb. igazából még a vastagság sem lenne baj, ha a súlyt lejjebb viszik, kell az a hely a normális processzornak és a hűtésének (most valami ULV procis gépet használok a munkahelyen, hát katasztrófa lassú). a legjobb egy X301 lenne, mondjuk kicsit könnyebb kivitelben, 1600x1050-es képernyővel, optikai meghajtó helyén egy másodlagos vinyóval, valami modernebb i3 vagy i5 cpu-val, esetleg tényleg AMD platformon.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  A6-4455M - 17 W TDP - Technikai képességekben és terméktámogatásban ennél többet ma nem kapsz. Szóval van termék, csak nem pénzeli a gyártókat az AMD.
  Ugyanez lesz a tableteknél is. [link] - korábban kigyűjtöttük, hogy mit tudnak a készülő platformok. Egyedül az AMD-é képes a Windows 8 összes funkcióját támogatni. A gyártók is tudják ezt, sőt, még szerintük is az AMD megoldása a legfejlettebb. Az egyetlen bajuk, hogy az AMD nem támogatja őket annyira, mint az Intel, mert minden pénzüket programfejlesztésre és fejlesztői támogatásra költik. Ennek egyrészt megvan az eredménye, hiszen elkészült az OpenCL támogatás a WinZip, a VLC programokra, amik ma csak AMD-n mennek, de ők pénzelték az x264 OpenCL projektet, a BlueStackset, az OpenCL-es vRevealt, a Handbrake és a GIMP OpenCL támogatását, a Fingertapps DX11-es módját. Ezek mind azért vannak/lesznek, mert az AMD belepakolt a projektekbe az elmúlt hónapokba egy talicska pénzt. Emellett a Gaming Evolved partnerprogram is nagyobb büdzséből dolgozik, mint régen. Ma havi 1-2 támogatott játék a cél, illetve minden Stage 3D-s Adobe Flash projektet támogatnak (főleg a Facebook játékok élveznek kiemelt támogatást). Ez is viszi a pénzt, mert a kiküldött programozókat az AMD fizeti és nem a fejlesztő. Ezt a pénzt ugyanakkor költhetnék reklámra is, és szerintem sokkal jobban járnának vele, de nem arra költik, és ahogy elnézem az útitervet ez a jövőben sem változik meg. Az AMD mindenhonnan elveszi a pénzt, csak azért, hogy a GPGPU-s szoftverfejlesztéseket támogassa, anyagilag, humánerőforrással, stb. Nem mondom azt, hogy ez nem látszik, mert van már vagy 100 támogatott GPGPU-s program, és tényleg ott vannak az igazán nagy projektek, mint a WinZip, a GIMP, a VLC, az Office, a Photoshop, az Irfanview amelyeket sokmillió user használ, de BlueStacksnek is nagy jövője lehet a tabletérában, hiszen Android alkalmazásokat futtat Windowson. Ugyanakkor sokkal jobb lenne, ha lenne egy ideálisabb balansz a reklám és a támogatás között, mert ma szinte az utóbbira megy minden pénz. Lehet, hogy erre van terv, és a GCN integrációig csak a szoftverfejlesztés az ami számít, aztán majd mehet reklám, csak nem biztos, hogy ez most jó. Az meg pláne nem jó, hogy ennyi projektet pénzel az AMD, miközben a többiek rá sem hederítenek. Semmi szükség arra a PC-n, hogy xy program csak egy hardvergyártó cuccán fusson jól.

  [ Szerkesztve ]

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • ZooLee

  őstag

  Az Intel által felállított Ultrabook szabványhoz.
  Bármennyire is jó gépek az X-es TP-k, de egyáltalán nem Ultrabookok. Az Ultrabook a customer kategóriára lett kitalálva, ugyanúgy, ahogy az Air az Applenél. Az X-es TP-k pedig maguk A Munkagépek. Ahogy látszik is az eddigi felhozatalból, az Ultrabookoknál elég komoly kompromisszumokat kötöttek a gyártók a kivitelezésnél, viszont az X-es gépeknél nem kötnek kompromisszumot, beletszik, amit kell, csak aztán győzd kifizetni.

  Z.

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Hát az x szériás laptopok sem kaptak meg mindent..
  Kijelző ott is gány, kivéve a 220-nál van IPS lehetőség csillagászati árért.
  Jónéhány model elég nehéz.
  A design szerintem ormótlan, de rá lehet fogni, hogy klasszikus TP=minőség....
  Faroknyi tapipad, a régebbi modelleknél még ez is hiányzik.
  Szóval az x széria korántsem tökéletes. :(

 • ZooLee

  őstag

  Ez mind szubjektív szerintem.

  Gány kijelző? Nem grafikusok veszik, hanem mindennapi munkára, arra tökéletesen alkalmas. Leginkább, hogy matt, nem pedig fényes.

  Ormótlan design? Szerintem inkább egyszerű, de célszerű, és "mindent kibír".

  Faroknyi tapipad? A TP-hívők állandóan azért sírnak, mert ménincs máshol pöcökegér. Van, aki utálja a tapipadot (Én is utáltam, amíg MacBookom nem lett, de mondjuk tényleg jó dolog a pöcökegér)

  Persze, hogy nem tökéletes, de a mindennapi strapa általános irodai célú munka / IT munka használatra nem vennék mást. (Meg is van a régi X31-em, imádom a mai napig...)

  Z.

 • sheratan

  Jómunkásember

  Mondjuk az X szeria legnagyobb baja az ara, most neztem a napokban az X230-at, hat eleg meredek aron indul. Raadasul a legnagyobb felbontas 1366*768... Azert ennyi penzert tehetnenek bele jobbat. A regebbi gepeknel meg ment.

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Nem kell grafikusnak lenni, hogy megérdemelj egy normális kontrasztú kijelzőt.
  A laptoppal nem cak dolgozni/tanulni, hanem szórakozni is lehet, és a 150-es kontrasztú TN-től kiráz a hideg. Egy videót vagy képet nem tudsz megnézni rajta élvezettel.
  Ennyi pénzért viszont kitelne egy normálisabb, akár TN..

  Jó, design szubjektív, de tény és való, hogy újíthatnának rajta valamit, mert tényleg ódivatú.

  Nekem is volt pöcökegerem, nem nyűgözött le. Ez egyébként semmilyen mértékben nem befolyásolja a touchpad méretét. :D

  Dolgozni/tanulni ugyanúgy lehet egy olcsó Aceren is, nem erről van szó, én is tudtam...

  Nem értem, ezt az Apple tud normális minőségű házat, kijelzőt adni előre kalibrálva(!). Irtó könnyűek az Air-ek, ráadásul a hangszórók is teljes mértékben élvezhetők, rá sem dugom az otthoni hangrendszerre, mert élvezhető. Csak az a fránya OSX... ;]

  [ Szerkesztve ]

 • r3dsnake

  PH! nagyúr

  A thinkpadek színvonala rohamosan esik... Pár éve még mindenből a legjobbat próbálták beletenni.

 • sheratan

  Jómunkásember

  A pocokeger miatt kell az a harom gomb a billentyuzet es tapipad koze, ezert nem lehet akkora a tapipad, mint mas gepeken, meg azert sem, mert (eddig) eggyel tobb soros billentyuzetet hasznaltak a Thinkpadek.

  r3dsnake: ez remelem, hogy most valtozik majd, hogy a tabletekbe elkezdtek minosegibb hardvert pakolni, remelem rano az a szegmens a notebookokra, es nyomast tud gyakorolni rajuk.

 • sutszi

  PH! kedvence

  (#16) ZooLee: A kérdésem kicsit költői volt. Teszek az ultrabook "szabványra"...A kérdésem konkrétan arra vonatkozott, hogy egy 1,3 Kg-os SUBNOTEBOOK ami évek, lassan évtizedek óta a hordozhatóság szimbóluma az mégis mihez vastag valakinek...?!

  (#17) Tel Elek : X230 is IPS opciós. Annyi, hogy a i7-es gépeknél van...ezért több része is dobja az ára felfelé nem csak az IPS panel. Az 1366-ot meg lehet fikázni, de már lassan egy gyártó sincs aki ebben a méretben jobbat ad...megoldást lásd lentebb.
  X200/s és X201-nél is van barkács megoldás AFFS panelre...Bár tudom ez egyenesen ördögtől való :U Szerintem lehetőség.

  Nehéz??? Azért a T520 vagy W520-tól talán nem kéne 1,5kg-ot elvárni mert nem reális...minek? Megoldás: Vegyél Apple-t, mert úgy látom az passzol az igényeidnek.
  Jó nagy toouchpad...szép design...tényleg ezek a jó gép ismérvei...(:FACEPALM!)

  [ Szerkesztve ]

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • r3dsnake

  PH! nagyúr

  Ne törődjetek susztival már másik topicban sem lehetett meggyőzni, hogy a thinkpadek minősége mostanában kritikán aluli, nem hogy etalon. Ráadásul külsőben 15 év alatt semmit sem változtak. Ebben a topicban is csak ez ment végig. Kár erőlködni.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  Kritikán alulinak nem mondanám, egyszerűen csak azt a szintet nem hozzák már, amivel a termékek kiemelkedtek régebben, ettől viszont még jók a jelenlegi mezőnyben.

  A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

 • r3dsnake

  PH! nagyúr

  Igazad van, helytelenül fogalmaztam. De valahogy nem azt a minőséget hozzák, amit pár éve. Nézegettem múltkor egy 2007-es T61-et, gyönyörű 1680 x valamennyi kijelző, ips panellel, stb. Miért visszafelé kell haladni és nem előre?

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Na látom kicsit szétestek az "érveid".
  Persze, hogy IPS opciós, nem is akármilyen árért cserébe.
  Azért akadnak gyártók nagyobb felbontással, lásd Samsung.

  Igen, a touchpad mérete is szempont. Egy laptophoz ne kelljen már egeret is hurcolásznom.
  Design nem elsődleges szempont, csupán azt mondtam, hogy a TP formavilága felett már igencsak eljárt az idő.

  Mint említettem nálam a legelső helyen a súly áll, hiszen ezt kell egész nap magammal cipelnem. (Sokat utazok,ingázok, mozgok a városban.) Emellett nem árt egy korrektebb kijelző, ami a legtöbb gépből hiányzik. HW érdekel a legkevésbé.
  És igen, akármennyire is ördögi egy cég az Apple, a gépeik nagyon ott vannak, ellenben az OS-sal (szerintem).

 • Tim82

  PH! nagyúr

  T61-ben nem volt IPS. T sorozatban utoljára a T60/T60p-ben volt (15" méretű, 1400*1050 vagy 1600*1200 felbontású kijelző esetén).

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya, SMSL Q5 Pro digitális erősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • r3dsnake

  PH! nagyúr

  Akkor T60.

  Amúgy létezik igazán gyönyörű thinkpad, és az az X1.

 • Tel Elek

  PH! addikt

  1.7kg.. Ez sem épp ultrabook, csak egy vékony laptop.
  Szép csillogós kávával. ;]
  Tudom, akiknek csak az asztalán fekszik a noti, és néha-néha elviszik valahova, azok sosem értik, hogy 1.5kg felett már kínszenvedés. Főleg ha meleg van, a táskádban még van csomó könyv, innivaló, esetleg ruha..

  [ Szerkesztve ]

 • r3dsnake

  PH! nagyúr

  Szerintem 2kilóig tökmindegy, fölötte már tényleg nehezen nevezhető hordozható gépnek. Valamint a 14" fölöttiek sem. (Egyetlen egy 15"-os gép van ami tetszik, ez pedig a rMBP)

 • Tel Elek

  PH! addikt

  2 kilóig tökmindegy?
  Neked sem kell otthon-lakás-egyetem között cipelned könyvek,füzetek,kaja,pia mellett a hátadon cipelned rendszeresen. :D

  Amíg egy 2.2kg-os Acerem volt, addig sehova sem vittem magammal, inkább a telefonommal próbáltam ügyeskedni...
  Mióta megvan az Air, nem kell gondolkodnom, hogy most tényleg szükségem van-e egy laptopra, csak dobom be a táskába.

  15" eleve asztalra való.

  2 hete pl tömegközlekedéssel voltam nyaralni, és oda sem vittem volna magammal egy 2 kilós batár gépet.

  [ Szerkesztve ]

 • sutszi

  PH! kedvence

  (#24) r3dsnake Jó lenne ha nem írnál úgy rólam mint egy félkegyelmű elvakultról, mert ezzel a szavahihetőségem kérdőjelezed meg, alaptalanul. Amit következő alkalommal jelenteni fogok.
  Amikor a linkelt témában tett hozzászólásokban többször leírtam, hogy koncepcionális szinten értem ami mondok, ehhez képest nem tudtad megérteni amit mondani akarok. Ez már nem az én hibám.
  Nem istenítem a TP-ket, de tény, hogy jó gépek...Hogy milyen irányba változtak az más kérdés. Számtalan olyan hibáról tudok ami ebben a kategóriában elég nevetséges, hogy előfordult.: PL T61 VGA hiba, T400 alaplaphibák, billentyűzet fiaskó, T400s szalagkábel,...stb
  Szerinted aki elvakult az úgy figyelembe veszi ezeket? Hát elmondom neked, hogy lehet pár ámokfutást látni a fórumon és nem ez a jellemző. Én ellenben objektíven nézem, szóval engem senki ne vádoljon elfogultsággal, amikor szövegértési problémákkal küzd...

  Jah, és a minőségről annyit, hogy nemrég T430-ról linkelt buvartacsko egy képet, egy tesztből....meg lehet nézni az összeszerelési minőséget....hát nem is hiszed el, hogy az egy TP...
  Nem arról ment a vita, hogy merre tart a márka...ismétlem koncepciókról beszéltem én..., hogy te mire gondoltál az más kérdés. :U

  (#27) Tel Elek
  Persze, hogy IPS opciós, nem is akármilyen árért cserébe.
  Mint írtam i7--es CPU sem ingyen jár az i5 helyett...

  Nagyon zárójelben: Egy T61-et(15,4") "cipelek" minden nap munkába meg haza...mindennel együtt 9Kg a táska.... 35-40 perc gyalog...még élek.(érdekes)
  Bár tudom ez is támadható mert te egész álló nap a géppel rohangálsz...(ha kötekedni akarnék megkérdezném, hogy akkor mikor dolgozol...de inkább kihagyom.)

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Igen, majdnem ez az egyetlen TP modell amihez kérhető IPS panel még mindig horibilis összegért i7 ide vagy oda... De annyira elkanyarodtunk az alaptól, hogy el sem hiszem.

  Örülök, hogy te ilyen jó erőben vagy, bár nem tudom, hogy ez hogyan kapcsolódik a témához. Kérlek szépen én semikor sem dolgozok. Miért, kéne egyetem mellett? Nem bukfencegyetemre járok, ahol a tanulás az ember legkisebb gondja, mint egyeseknél...

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  Jómunkásember

  valóban rohamosan romlik a TP-k minősége, de a szomorú az, hogy még így is a legjobbak talán a piacon. múltkor körülnéztem a konkurenciánál: a HP üzleti szériája egy vicc, és cserébe iszonyat drága, alig van opció. a Dell gépekre meg panaszkodnak, hogy hangos, melegszik, nem igazán jó minőségű, de legalább a Dell garanciája kiváló.

 • sutszi

  PH! kedvence

  (#34) Tel Elek: Igaz. Minkét megállapítás...

  Második bekezdésedhez: Már ~2-3 éve (talán több is) látom itt a fórumon a némely "férfi" embereket azon problémázni, hogy egy 2-3 kg-os gépet nehéz vinni...ami számomra: :Y

  Azt még valahogy megértem, hogy egy 3Kg feletti gépet valaki cserél egy 1,2-1,5Kg-os sub-ra...mert ott legalább van érdemi különbség...még járulékos tömegcsökkenés is van...stb.
  De amikor 2Kg vs 1,5Kg körül megy a felhajtás Meg 1,7 vs 1,5, meg 1,3......az úgy elég érthetetlen...

  Kérlek szépen én semikor sem dolgozok. Miért, kéne egyetem mellett? Nem bukfencegyetemre járok, ahol a tanulás az ember legkisebb gondja, mint egyeseknél...

  Általában az emberek egyik fő elfoglaltsága aminek során egy notebook-ot használthat az például a munka. Bocs a feltételezésért... :U

  Egyébként úgy tartalmilag meg inkább nem reagálnék mert akárhogy olvasom ezt a két sort...ugyanazt a képet mutatja rólad...
  Egyébként milyen szakon vagy?

  (#35) sheratan +1. Abszolút egyetértek. :R

  [ Szerkesztve ]

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • ZooLee

  őstag

  Teszek az ultrabook "szabványra"...

  Az, hogy Te teszel a szabványra, az egy dolog, szubjektív. De ahogy láthatod az Intel nem, sőt, a gyártók sem, mert sokkal inkább ezt a területet próbálják fejleszteni, mint a hagyományos laptopokat. Lehet, hogy a TP-k romló minőségének a hátterében is ez áll? Lenovo Ultrabook vagy ultrabook-szerű gép) jött ki jó néhány, ellenben TP fronton nem sok izgalmas történt.

  A kérdésem konkrétan arra vonatkozott, hogy egy 1,3 Kg-os SUBNOTEBOOK ami évek, lassan évtizedek óta a hordozhatóság szimbóluma az mégis mihez vastag valakinek...?!

  Igen, az átlagjúzernek, aki a fizetőképes keresletet képviseli. Ha megmutatnak neki egy TP-t és egy Ultrabookot, 99%-ban az ultrabookot fogják választani, mert vékonyabb, mert szebb. Az rohadtul nem érdekli, hogy milyen magnzéium váza van a TP-nek, mennyire nem lehet agyonütni. Sőt (és itt teljesen igazat adok Tel Elek-nek) még a képernyőjén is csak annyit lát, hogy mennyivel gagyibb, antiglare ide vagy oda.

  Jó nagy toouchpad...szép design...tényleg ezek a jó gép ismérvei...(:FACEPALM!)

  Nem, ezek a jól eladható gép ismérvei. És bizony a nagy és jó touchpad nagyon fontos egy hordozható gépnél, hogy ne kelljen extra kiegészítőt hurcolászni. És ismét, ha egymás mellé raksz egy ultrabookot és egy baltával faragott TP-t, akkor legtöbben nem a TP-t fogják választani minden funkcionális praktikussága ellenére.

  De amikor 2Kg vs 1,5Kg körül megy a felhajtás Meg 1,7 vs 1,5, meg 1,3......az úgy elég érthetetlen...

  Ez mondjuk jogos, 2kg-os súlyig nem kellene, hogy gond legyen, szerintem sokkal fontosabb a vékonyság, mint a 2kg alatti súly. (Mondjuk érdekes, az Intel mégis 1,4kg-ban hozta meg a súlyhatárt...)

  Általában az emberek egyik fő elfoglaltsága aminek során egy notebook-ot használthat az például a munka. Bocs a feltételezésért... :U

  Egyébként úgy tartalmilag meg inkább nem reagálnék mert akárhogy olvasom ezt a két sort...ugyanazt a képet mutatja rólad...

  Ez egy rendkívül paraszt beszólás volt. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy ma már a tanuláshoz is ugyanolyan fontos lehet a gép, mint egy munkához? Nekem már a harmadikos fiamnak is kellett gépet használni, nem is túl ritkán. És akkor egy egyetemről ne is beszéljünk.

  Z.

 • sutszi

  PH! kedvence

  Ez egy rendkívül paraszt beszólás volt. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy ma már a tanuláshoz is ugyanolyan fontos lehet a gép, mint egy munkához? Nekem már a harmadikos fiamnak is kellett gépet használni, nem is túl ritkán. És akkor egy egyetemről ne is beszéljünk.

  Csak erre reagálnék, a többi a szubjektív véleményed. Elfogadom, hogy így gondolod. Nem vitázom.
  Erre részre is csak azért, mert nézd meg újra mit írt....

  Nekem az volt az elképzelésem, hogy ő dolgozik. Ezen miért kell megsértődni? Honnan tudhatnám, hogy egyetemre jár?!

  A másik dolog: Én most végeztem....már dolgozom. Egyetemen alap a gép. Elengedhetetlen a tanuláshoz. Ebbe én sehol sem kötöttem bele. De újfent mondom olvasd el azt a bekezdést. Várj idézem:

  Kérlek szépen én semikor sem dolgozok. Miért, kéne egyetem mellett? Nem bukfencegyetemre járok, ahol a tanulás az ember legkisebb gondja, mint egyeseknél...

  1. Mondjuk lehet, hogy valaki dolgozik különben nem járhatna egyetemre...
  2. Ja, hogy aki mégis ezt csinálja az biztos bukfencegyetemre jár...
  3. Szakmámban dolgoztam majdnem végig az egyetemet...Szóval akinek anyuci apuci tartja a seggét, az ne arcoskodjon már. Majd ha a saját pénzét költi megnézem mennyire változik a vélmeménye....

  Most nem rád gondolok ZooLee, de elképesztő milyen emberek osztják az észt néha...

  [ Szerkesztve ]

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • ZooLee

  őstag

  Erre részre is csak azért, mert nézd meg újra mit írt....

  Lehet igazad van, félreértettem túlreagáltam, sry. Kár belemenni személyeskedésbe, a másik oldalról meg felveni a kesztyűt, ha már egyszer sikerült normális mederben tartani egy vitát...

  Z.

 • sheratan

  Jómunkásember

  mondjuk az Intel kb úgy határozta meg ezt a kategóriát, hogy csináljanak a többiek is Macbook (Air) jellegű cuccokat még többet, mert az fogy jobban, azt lehet sztárolni, stb.

  egyébként én sajnálnám, ha a maga praktikusságával a TP vonal leépülne. a jelenlegi gépemhez képest a kisebb súlyon kívül semmit nem nyújtana egy ultrabook, viszont sok hátránya lenne. ezek az inteles kritériumok egyáltalán nem garantálják a minőséget vagy ergonomiát. a TP egy remekül eltalált céleszköz, nem nagyon kell hova fejleszteni, csak a hardvert kell benne naprakészen tartani. ehhez képest nem ezt teszik sajnos :/

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Nem érted.
  Itt nem arról van szó, hogy nem bírom/bírjuk el, hanem meg akarok arról fletkezni, hogy egy noti is van nálam. Akárki akármit mond, egy 2 kilós notit bizony várasztó cipelni.

  OK, szőmodra értelmetlen, számomra viszont az elsődleges szempont. Most ezen úgysem fogunk kiegyezni, de ez az ultrabook lényege... Nemhiába adnak a közép-felsső vezetőknek is subnotikat 1.5kg alatt...

  Igen, nálam a munka=tanulás egyelőre.
  Beadandók megírása, ami áramkör szimulálás, programozás stb...
  Villamosmérnök szakra járok... Szóval nem azért kell, hogy előadáson fészbúkozzak.
  Persze a többórás szünetekben szórakoztató funkciót is ellát.

  Gondoltam, hogy ez a két sor nem fog tetszeni. Nekem szerencsére van egy biztos hátterem, ez mindig is zavarta azokat akinek nem volt... Úgy gondolom nem kell szégyellnem, hogy nem dolgozok ennyi idősen tanulás mellett. Nem is lehet. Bersze a barátaim, akikhumán /bölcsész/ képzésre járnak, azoknak megy ez is.

  Én itt befejeztem, semmi értelme ennek a akkaskodásnak.
  Én felhoztam épkézláb érveket, elmondtam, hogy én mint várok el egy ilyen szrkezettől.
  Te meg szépen elkanyarítottad a témát az irányba, hogy az a faszagyerek aki 9kg-os táskával jár. :U
  :R

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Na tessék, tudtam hogy ez böki a csőröd.
  Először is nem apuci, hanem az Apám, aki igen, érdekes módon eltartja a 20 éves fiát.
  Nem is értem mi ebben a felháborító.
  Ez általában a savanyú a szőlő jelenséggel magyarázható.
  Ne érts félre, nem arcoskodásnak szántam, de te kezdtél el személyeskedni, ami általában akkor szokott előjönni, amikor elfogytak az érvek.

  1. Nem kell tandíjat fizetnem, mert megfelelő minőségű érettségit tettem.
  2. Elsőévesként nem is értem, hogyan dolgozhatnék szakmában. Tudod ha te is reggel 8-tól este fél 10-ig ültél volna előadásokon és laborokban, akkor valószínűleg máshogy gondolkodtál volna. Nyílván egy külkeres/menedzsmentes/töriszakos/kommunikációs és még sorolhatnám milyen egyednek nem csak munkára, de második szakra és bulira is marad nergiája és ideje. Nincs is értelme összehasonlítani a kettőt.

  Na én abbahagytam, mert nincs értelme vitáznom veled. Mindenkivel meg tudtam beszélni/vitatni a dolgokat ebebn a topikban, te vagy az egyetlen, aki személyes, ide nem illő vonatkoztatásokat vittél bele ebbe a beszélgetésbe.

 • Tim82

  PH! nagyúr

  Azt azért mellékesen megjegyezném, hogy ezt a "külkeres/menedzsmentes/töriszakos/kommunikációs és még sorolhatnám milyen egyednek"-típusú megnyilvánulást érdemes nem erőltetni. Az, hogy Te egy olyan szakra jársz, ahol reggeltől estig lefoglalják az idődet, nem kell, hogy együtt járjon más szakok lebecsülésével. Mint mindent, azokat is lehet komolyan és "büfé-módban" végezni.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya, SMSL Q5 Pro digitális erősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • Tel Elek

  PH! addikt

  Szia!
  Ne érts félre!
  Én vagyok a kivétel a mérnökök között, akik ugyan úgy megbecsülik a többi szakot is!!!
  Sosem néztem le, és ugyan úgy elismerem pl egy közgazdász tudását is!

  Itt csak azt akartam kifejezni, hogy náluk egyelőre jóval könnyebb az élet, és több szabadidejük van.

  Én mindig is azt vallottam, hogy semmi értelme a felsőoktatásban régóta jelen lévő szakirányokra vonatkozó ellentétek hangoztatása.

  Persze, vannak olyan szakok, amiket továbbra sem tudok hová tenni, amikhez semmiféle kompetencia nem kell, csupán azért vannak, hogy az embernek legyen egy diplomája: kommunikáció, rendezvényszervezés...

  [ Szerkesztve ]

 • Tim82

  PH! nagyúr

  Oké, csak félreérthetően volt megfogalmazva a mondatod, ezért kaptam fel rá a fejem. :R

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Steinberg UR12 külső hangkártya, SMSL Q5 Pro digitális erősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • ZooLee

  őstag

  mondjuk az Intel kb úgy határozta meg ezt a kategóriát, hogy csináljanak a többiek is Macbook (Air) jellegű cuccokat még többet, mert az fogy jobban, azt lehet sztárolni, stb.

  Így van, pontosan ezt írtam én is: A hozzánemértőknek ez kell ahhoz, hogy eladható legyen, hát hülye lenne az Intel is kimaradni a buliból. Csak ugye ott a pofáraesés, hogy bár a kereteket meghatározták, a gyártók csak a külsőségek betartására törekednek. Nem arra, hogy jó gépeket csináljanak, hanem arra, hogy beleférjenek a szabványba. (Lásd a hajló, tekeredő gépek, anyaghasználat, stb.)

  Szerk: most látom, hogy pont ezt írtad: "ezek az inteles kritériumok egyáltalán nem garantálják a minőséget vagy ergonomiát."

  A TP gépek pedig pont hogy nem ide tartoznak, és remélem nem is fognak, vagyis nem próbálják meg fölöslegesen belegyömöszölni ebbe a szabványba, hanem a TP TP marad, az Ultrabookokat meg csinláják mellette. Mondjuk az sajnos valószínű, hogy manapság a TP "üzletág" szerintem nem tudja eltartani önmagát...

  Z.

  [ Szerkesztve ]

 • sutszi

  PH! kedvence

  Tel Elek
  Amiket felsoroltál azok a te egyéni igényeid. Nem egy objektív megítélés...
  Tessék objektív érvek:
  - Hiába használnak minőségi anyagokat: pl Alu, meg Mg ötvözetek..olyan rossz a konstrukció, hogy némlyik Ultrabook nyeklik-nyaklik...benyomódik...amelyik meg nem
  - Azok meg rossz hűtéssel vannak szerelve...gondolom nem kell részleteznem egy leendő villamosmérnöknek, hogy a melegedés milyen hatással van az elektronika élettartamára....illetve a megbízhatóságot ez szerintem eléggé csökkenti.(mert akármikor behalhat.
  - Kijelző és felbontás...hát itt is vegyes a kép...
  A sort még lehet folytatni...de szerintem ennyi is elég ész érveknek.

  Ami a személyes rész illeti... Úgy állítottad be az egyetem melletti munkavégzést mintha degradáló lenne...kb mintha ki vagy te hogy dolgoznod kelljen...
  Az én szemem nem szúrja semmi...

  Hidd el a mérnök informatikus szak sem egy könnyű hely...
  Ahogy Tim82 mondta, lehet Büfé módon csinálni...

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • Tel Elek

  PH! addikt

  A könnyű súly pl nem csak az én igényem úgy gondolom, hanem pl az Intelé is.
  A megfelelő kijelzőt sem egyedül hangoztatom.

  Az unibody ultrabookok, (pl zenbook) anyagi minőségére nem lehet panasz. A legtöbb, tényleg ultrabook kategóriába tartozó gép is viszonylag rendben van.
  A Toshiba Z830-at szidták ez miatt, de mint kiderült, tudatosan tervezték olyanra a vázat, amilyen. Hajlítható, de cserébe elnyeli az energiát, amit ütközéskor kap.
  Namármost a lenovo könnyen csinál masszív vázat 2 kilós tömeggel, és jóval vastagabb házzal. De miért is hasonlítgatjuk a TP-ket az ultrabookokhoz? A lenovo nem is gyárt x szériás ultrabookot (x1-et kivéve). De még a gagyi Ideapad sorozatban sincs igazi UB modell. Innentől kezdve halott az egész vita...

  Nem tudom, te hol olvastad, hogy az UB-k hűtése ne lenne megfelelő. :U Mindegyik biztonságos üzemi hőmérsékleten tartja az alkatrészeket. Nyílván egy elktrolit kondenzátor bármely gépben kiszáradhat, de nem hallottam róla, hogy ez a folyamat gyorsabban végbenenne egy UB-nál. Itt van pl az Air-em. A venti teljesen hangtalan átlagos terhelés mellett, gyakorlatilag levegőt sem keringtet, mégis alacsonyak a hőmérsékletek belül. Az ULV proci és a többi integrált, alacsonyfogyasztású HW nem sok hőt disszipál.

  Azért akadtam ki, mert az írásod azt sugallta, hogy aki nem dolgozik a megélhetésért egyetem mellett, az szar ember, és véleménye sem lehet addig, amíg más pénzét költi.
  Egy mérnök szakot nem hinném, hogy lehet büfé módon csinálni, mert nem elég ha tanult az ember, meg is kell érteni, önálló gondolkodást, problémamegoldást igényel. Itt a könyvek nem azért vannak, hogy beseggeljük és szépen felmondjuk, hanem hogy alkalmazzuk, és egy teljesen ismeretlen problémát megoldjunk a benne foglaltak segítségével.

  [ Szerkesztve ]

 • sutszi

  PH! kedvence

  Értem...akkor hagyjuk is.

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • sheratan

  Jómunkásember

  Mondjuk nekem az x301 az egyik legszimpatikusabb gepuk, kar, hogy nem vittek tovabb, az x1 nem igazi utod. Egyedul a procit keveslem benne, ezek az ulv cuccok eleg gyengek sajnos :/ bar vegulis az u9400 elvileg teljesitmenyben kozel van a t7100-hoz, olyanom volt, es egesz jol ment. Szoval ezt egy kis fejlesztessel el lehetne adni ultrabooknak is akar...