A fizetési rendszere miatt is megbírságolta a Google-t India

Nemrég az Android kapcsán rótt ki büntetést a Google-re az indiai hatóság, most a fizetési rendszer miatt szabtak ki 113 millió dolláros bírságot.

Az indiai versenyhatóság a napokban közölte, hogy 161,95 millió dollárnyi összegre bünteti a Google-t az Androidhoz köthető, versenyellenes gyakorlatok miatt – és több változtatásra is kötelezte a céget. Ebben a cikkben az ügy minden részletére kitértünk.

Amint a másik írásban is elhangzott, számos hasonló trösztellenes vizsgálat folyik a nagy tech cégek ellen (az USA-ban, az EU-ban, a briteknél, ausztráloknál és Indiában is), India most pedig lezárt egy másikat is. Ebben pedig még 113 millió dollárnyi összegre bünteti a Google-t további versenyellenesség miatt, és megtiltja, hogy az appok fejlesztőit visszatartsa a külsős számlázási és fizetési szolgáltatásoktól Indiában.

Az indiai versenyhatóság szerint a Google domináns pozícióját kihasználva kényszerítette az appok fejlesztőit a saját, in-app fizetési rendszerének használatára. A Google szerint viszont az alacsony költségekkel az ő modelljük hajtotta India digitális átalakulását és terjesztette ki a hozzáférést helyiek százmilliói számára. A cég (amely még fellebbezhet) azt mondja, elkötelezett marad a felhasználók és fejlesztők irányába.

A mostani döntés értelmében 3 hónapon belül a Google köteles intézkedni, és nem korlátozni a fejlesztőket a külsős fizetési rendszerek használatában (erre már Dél-Korea is kötelezte a céget, többek között). Átlátható kommunikációt és a szolgáltatási díjak magyarázatát is kérték a cégtől.

A helyiek közül sokan egészségesebb versenyt és csökkenő költségeket remélnek a várható változásoktól.

A Google a dél-koreai ügy óta egyébként magától is egyre több országban teszi lehetővé alternatív fizetési rendszerek használatát.

India egyébként számos további vizsgálatot is folytat a Google ellen, például az okostévés piac kapcsán.

Azóta történt

Előzmények