Microsoft: szeretjük a százdolláros laptopot!

A múlt héten a hardvert kitaláló Nicholas Negroponte a profitéhes informatikai óriásokat vádolta a százdolláros – jelenleg száznyolcvannyolc dolláros – laptop és a ráépülő oktatási program sikertelenségéért. Talán ez a kirohanás – esetleg a küszöbön álló Mikulás-nap – késztette arra a Microsoftot, hogy most hivatalosan is kinyilvánítsa elkötelezettségét a termék és általában a hasonló árkategóriájú noteszgépek iránt. A szoftvervállalat tegnap sajtközleményben jelentette be, hogy hozzáigazítja mai napig népszerű Windows XP operációs rendszerét az ilyen, adattárolásra merevlemez helyett flashmemóriát használó gépek igényeihez. Ezek között Negroponte masinája, a XO az első helyen szerepel. Az ehhez adaptált Windowst már jövő januártól élesben tesztelik, és ha minden jól megy, 2008 második felében a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány laptopjain is elérhető lesz a Microsoft-rendszer.

Ez a bejelentés kétségtelenül lendületet adhat az eddig csak sovány rendeléseket begyűjteni képes XO-nak, és erre nagy szükség is lenne. Jelenleg ugyanis a megrendelések köszönő viszonyban sincsenek a Negroponte által lefektetett célkitűzésekkel: az OLPC eredetileg úgy kalkulált, hogy 2008 végéig a zöld masinából közel 150 millió darabot juttatnak majd el a fejlődő országok diákjaihoz. Ehhez képest eddig a lelkes kézfogásokhoz mindössze Uruguay és Peru esetében járt valós vételi szándék, de itt is csupán néhány százezer darab gép vásárlására vállaltak garanciát – ez pedig nagyon messze van az eredetileg vizionált országonkénti egymilliós minimumtól.

XO a Computexen
XO: érdekes, de ki fog fizetni érte?

A laptopon ma egy Linux-alapú, teljesen egyedi operációs rendszer fut, amelynek kifejlesztésében a Red Hat segített. Több ország – például Líbia és Nigéria – éppen a Windows hiányára hivatkozva fordult el a géptől, és választotta inkább az Intel által fejlesztett, valamivel drágább, de nagyobb teljesítményű Classmate PC-t. Ha elkészül a Windows a XO-ra, talán más kormányok még meggyőzhetők.

Nem triviális

Jelenleg a Microsoftnál és a munkára szerződtetett partnereknél az év eleje óta negyven főállású mérnök dolgozik a Windows XP portolásán – derül ki a projektért felelős egyik vezető, a cégen belül az ún. Korlátlan Lehetőségek programot irányító James Utzschneider blogjából. A munka azonban lassan halad, mert a laptop mindössze egy gigabájt kapacitású flashmemóriás háttértárat használ, ami kevés az operációs rendszer és az Office futtatásához. (Az Intel Classmate-ben 2 GB háttértár van, ott a portolás 9 hónap alatt be is fejeződött.) Ezért egy bővítőkártyára kell rápakolni a rendszert, és arról futtatni, ami a BIOS újraírását követeli meg. Nem triviális – írja Utzschneider – a gép egyedi, nem szabványos hardvermegoldásainak támogatása sem: tíz egyedi driveren dolgoznak jelenleg; és az sem segítette a munkát, hogy az OLPC szinte az utolsó pillanatig változtatott a hardveren.

„Ezért formálisan még mindig nem jelentettük be a XO támogatását, és egészen addig nem is fogjuk, amíg a januárban elinduló első tesztek eredményei nincsenek a kezünkben. Nem akarunk olyan célokat kitűzni, amelyeket nem tudunk teljesíteni, főként nem egy gyerekeknek szánt masina esetében. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nincs hivatalos megjelenési időpont, ár vagy terméktámogatási szabály az érdeklődő kormányok számára se. Sőt, egyelőre nem szabad azzal számolni, hogy a XO-ra biztosan lesz Windows. Reméljük, hogy fél éven belül már mást mondhatok” – hűti le a várakozásokat blogjában Utzschneider.

Azóta történt

Előzmények