A Google 25 millió dolláros humanitárius projektet indít

A Google.org, a Google jótékonysági és filantróp szervezete tegnap öt kulcsfontosságú kezdeményezést jelentett be annak a törekvésnek a jegyében, hogy az információ hatalmát és a technológiát az emberi életminőség javítása érdekében használja fel. Az 5–10 évre szóló tervek megvalósításában az adott területeken nagy tapasztalattal rendelkező partnerekkel fognak együttműködni.

A vállalat összesen 25 millió dollárt szán új támogatásokra és új befektetésekre – a Google alapítói közti megállapodás értelmében a cég tőkéjének és az éves nyereségnek körülbelül egy százalékát, illetve alkalmazottaik munkaidejének egy részét jótékonysági célokra fordítják.

Megjósolni és megelőzni

A Google.org támogatja azon törekvéseket, amelyek révén a közösségek meg tudják jósolni és előzni a káros eseményeket, mielőtt azok krízisekké nőnék ki magukat. A gyors ökológiai és társadalmi változások egyre növelik az olyan kockázatokat, amilyenek például a fertőző betegségek, az aszály és egyéb környezeti katasztrófák, s a szervezet elsődlegesen Délkelet-Ázsia és a trópusi Afrika vidékére irányítja figyelmét. Ennek jegyében az InSTEDD (Innovative Support to Emergencies, Diseases and Disasters) nonprofit szervezet 5 millió dollárt kap, hogy a korábbiaknál még hatékonyabban tudja a globális egészségügyi veszélyeket és egyéb, az emberi életet fenyegető kríziseket kiszűrni, majd felkészülni, illetve a megfelelő módon reagálni rájuk. A biológiai fenyegetettség megelőzése, kivédése érdekében 2,5 millió dollárral járulnak hozzá a Nuclear Threat Initiative által létrehozott GHSI (Global Health and Security Initiative) tevékenységéhez. Emellett több mint 600 ezer dollárhoz jut a Clark Egyetem a Google.org és a Gordon és Betty Moore Alapítvány jóvoltából, amelyet az egyetem laboratóriumának fejlesztésére fognak felhasználni

Információ és segítségnyújtás a közszolgáltatások fejlesztéséhez

Kétmillió dolláros támogatás az indiai Pratham civil szervezetnek egy független intézmény létrehozásához, amely az oktatás országos helyzetéről szóló éves jelentést (Nationwide Annual Status of Education Report, ASER), illetve egyéb széleskörű felméréseket fog elkészíteni az oktatás területén. 765 ezer dollár jut a Költségvetési és Törvénykezési Tanulmányok Központjának (Centre for Budget and Policy Studies), egy bangalori székhelyű elemző csoportnak, a Költségvetési Információs Szolgáltatás létrehozása érdekében. 660 ezer dollárt adományoznak az indiai Törvénykezési Kutatási Központnak (Center for Policy Research) azért, hogy egy előremutató jellegű vita alakulhasson ki a városi önkormányzatok és városi szolgáltatások témakörében.

Kis- és középvállalatok (KKV) növekedésének serkentése
A TechnoServe 4,7 millió dollárban részesül, hogy a továbbiakban még eredményesebben segítse a vállalkozásokat, ösztönözze új munkahelyek létrejöttét, járuljon hozzá a szegénység csökkentésére irányuló programokhoz és olyan üzletiterv-versenyt hozzon tető alá, amely Ghána és Tanzánia vállalkozóit támogatná.

A szénnél olcsóbb megújuló energia fejlesztése (RE<C)

A Google 2007 novemberében jelentette be a különböző intézményei között zajló együttműködést, amelynek célja, hogy néhány éven – és nem évtizedeken – belül 1 gigawattnyi, a szénnél olcsóbb megújuló energiát állítson elő. A projekt az RE<C névre hallgat, s a nap és szél energiájának korszerű hasznosításán, illetve a geotermikus energián és egyéb úttörő technológiákon alapul.

10 millió dollár jut a pasadenai illetőségű eSolarnak, amely elsősorban a nap energiájának felhasználására specializálódott, és a hagyományos erőművek üzemanyagait a napenergiából nyert hővel kívánja helyettesíteni.

Az elektromos hálózatról tölthető járművek elterjesztése (RechargeIT)

A RechargeIT a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvés. A Google ezt elsősorban az elektromos hálózatról tölthető hibrid autók, az ezzel kapcsolatos technológiák terjesztésének támogatásával igyekszik megvalósítani. A Google.org ezért 500 000 – 2 millió dollár közötti részletekben összesen 10 millió dollárt kíván befektetni néhány olyan profitorientált cégbe, amelyek tevékenységük, újszerű elképzeléseik révén elősegíthetik a hibrid autók és az elektromos hálózatról tölthető rendszerek világszinten való kereskedelmi fogalomba kerülését.

Azóta történt

Előzmények