Törlést kérek!

Hetedik alkalommal tette közzé átláthatósági jelentését (Transparency Report) a Google, melyben arról próbál képet adni, hogy az egyes kormányok és kormányzati hatóságok vagy szerzői jogtulajdonosok a vizsgált félévben hány alkalommal kérték linkek, tartalom vagy keresési eredmények törlését, esetleg felhasználók adatait.

A 2012 július és december közötti időszakban 2285 kormányzati kérés érkezett a Google-hoz, 24 179 különböző tartalom törlését kérve, ami jelentős növekedés az előző félévhez képest (akkor 1811 kérés érkezett 18 070 kifogásolt tartalom törlésére). Az adatokat nézve sajnos egyre népszerűbb gyakorlat a kormányzati szervek körében, hogy olyan anyagok eltávolítását kérjék, melyek az aktuálisan kormányzó politikai erő(ke)t kritizálják. Sőt, nagyobb részben nem csak kérés, hanem bírósági határozat érkezett a Google-hoz. A 2010 júliusa gyűjtött adatok alapján a legnépszerűbb ok (toronymagasan) a rágalmazás, nagyjából feleennyi esetben adatvédelem és biztonság miatt keresik meg a Google-t.

 

A vizsgált időszakban nagyon meredek emelkedés volt Brazíliában, ahonnan 697 megkeresést kaptak, míg az előző félévben csak 191-et. Érdekesség, hogy ennek közel 90 százaléka bírósági végzés volt, ami azt jelenti, hogy a Google napi átlag 3,5 végzést kapott csak ebből a dél-amerikai országból. A Google sok esetben fellebbezett a döntés ellen (vajon mennyi pénzt költhetnek az ilyen pereskedésekre?), mert a kifogásolt tartalmak jelentős részéről úgy véli, hogy azokat védi a szólásszabadsághoz való jog.

Az Oroszországból érkező kérelmek és végzések száma szintén megsokszorozódott, 6-ról 114-re emelkedve. Ennek oka a novemberben elfogadott törvény, mely a gyerekekre ártalmasnak ítélt tartalmakhoz való hozzáférést próbálja korlátozni az országban.

Az arab világban nagy vihart kavaró Innocence of Muslims című film miatt is rengeteg megkeresést kapott a Google, melynek nyomán számos országban korlátozták a filmhez a hozzáférést a Youtube-on.

Magyarországról három, tartalomeltávolításra vonatkozó kérés érkezett (köztük egy végzés), beküldőik jórészt keresési eredményeket szerettek volna eltávolíttatni, illetve egy-egy esetben kormányzatkritika és rágalmazás miatt emeltek kifogást. Közel 100 esetben felhasználókról is szerettek volna információkhoz jutni, a Google azonban ezen kérések közül egyet sem teljesített.

Az átláthatósági jelentéseket elnézve jó látni, hogy miközben internethasználók tízmilliói szidják a Google-t azért, mert személyes adataikat szerintük túl könnyelműen használja fel a cég kereskedelmi célokra, addig a politikai indíttatású adatkérések és tartalomtörlési kérelmek esetében sokkal szigorúbban járnak el. Reméljük, hogy a nagy internetszabályozási kísérletek közepette a jövőben is ezen elvek mentén fognak eljárni.

Azóta történt

Előzmények