Így vághatja el a TSMC-től a Huawei-t az USA

Még az előző év novemberében vetődött fel az a feltételezés, hogy a Trump adminisztráció el akarja szakítani a Huawei-t a TSMC-től. A Reuters pár hete beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok konkrétan keresi azt a lehetőséget, amivel a globális szinten működő bérgyártókat a kényszeríthetnék arra, hogy ne szolgálják ki az egyik legnagyobb kínai megrendelőjüket. Nyilván itt a TSMC van a célkeresztben, elvégre a Huawei, a HiSilicon révén főleg a tajvani vállalat modern gyártósorait használja, a kínai Global Times szerint azonban lenne válaszlépés, így nem túl valószínű forgatókönyvről van szó.

A Reuters friss információi alapján azonban a Trump adminisztráció előkészített egy olyan új intézkedéscsomagot, amely megnehezítené a Huawei-nek a Kínán kívüli gyártástechnológiák igénybevételét. Ennek a lényege annyi, hogy ha az adott gyártástechnológia használata során USA-ból származó berendezést és technológiákat is igénybe vesznek, akkor az USA által szankcionált cégek kiszolgálásához külön licenc igénylésére van szükség.

A fentiek a gyakorlatba átültetve annyit jelentenének, hogy a TSMC nem tudja majd kiszolgálni a Huawei HiSilicon divíziójának az igényeit, ha az ehhez szükséges licencet nem kapják meg az USA-tól. Hasonló problémába ütközne még a Samsung, elvégre a dél-koreai cég is használ olyan berendezéseket és technológiákat a chipgyártáshoz, amelyek az Egyesület Államokból származnak.

A nagy kérdés most az, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bevezeti-e a tervezetet, amit alaposan át kell gondolni, figyelembe véve a káros tényezőket. Például azt, hogy a Huawei-nek nem maradna más választása, mint hazavinni Kínába a gyártást. Ez egyrészt erősítené a kínai SMIC-t, másrészt egy komoly ügyfelet vesztene a TSMC, ami közvetve az USA bizonyos cégeinek is hátrányos lenne, hiszen kevesebb megrendelés érkezne feléjük. Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy az új koronavírus elleni küzdelemben Kína az Egyesült Államokat is kiszolgálja többféle orvosi felszereléssel, így jelenleg igen erős a zsarolási potenciál a keleti félteken.

Azóta történt