„Válsághangulat” az idei IDC roadshow-n

Hetedik alkalommal rendezte meg az IDC rendszeres információbiztonsági roadshow-ját 2009-ben. A megszokott neves előadó idén sem hiányzott, ám érezhetően kevesebb kiállító, előadó és néző jelent meg, mint a korábbi években. Jól érezték tehát a szervezők, hogy nemcsak a divat, hanem a realitás is azt kívánja, hogy a gazdasági válság legyen az elsődleges téma. Marosvári Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője ennek fényében ismertette a tavaly készült IT-biztonsági kutatásukat, melynek a tanulsága az volt, hogy a jelenlegi pánikhangulatban a cégek könnyen mondanak le a biztonsági költésekről, de ezzel komoly kockázatnak teszik ki magukat, hiszen egy elbocsátott alkalmazott vagy a beszűkülő piacért versengő konkurens olyan új, komoly fenyegetést jelent, mely önmagában is hatalmas veszteségeket okozhat, de a csökkenő védelmi szint mellett ez a kár megsokszorozódhat. Szerencsére azonban nem a védelem az, amiből először engednek a hazai cégek.
A 2009-es sztárelőadó, a brit Adam Laurie az útlevelekbe integrált, biometrikus adatokat tartalmazó RFID-chipek feltöréséről beszélt. Az általa választott téma inkább az illusztrációként használt horrorfilmek miatt marad emlékezetes, mint a tényleges hackelés következtében, de ezt Adam nyilván a Defcon konferenciára tartogatja. Lényegesen több mondanivalója volt az utána következő előadóknak, akik azokat a tipikus nagyvállalati IT-biztonsági problémákat feszegették, melyekkel a nagy, heterogén informatikai környezetben nap mint nap szembesülhetünk. Az előadók szerint 2009-ben ezek a következők: a virtualizáció (Wollner László, HP és Uwe Kissmann, IBM ISS), a naplózás (Balabit), a belső adatszivárgás (Magyar László, Megatrend), illetve a szolgáltatásorientált architektúrák védelme (Balogh Péter, IBM). Emellett unikumként hatott Nemes Dániel előadása a biztonságos vezeték nélküli hálózatokról Aruba eszközökből, mely örökzöld témát szolgáltat az ilyen találkozókon.
Összefoglalva: a gazdasági válság és az ezzel kapcsolatos egyre több informatikai fenyegetés komoly figyelmet igényelne, nemcsak a gyártók, hanem minden felelősen gondolkodó informatikai vezető részéről, hiszen az üzletnek folyamatosan mennie kell, recesszió ide, krízis oda. Erre az első fecskeként hívta fel a figyelmet az IDC rendezvénye, melynek valószínűleg követői is akadnak.
  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Azóta történt

Előzmények