Brüsszel: nemzetközi felügyeletet az internet felett!

Az Európai Bizottság (EB) tegnap egy olyan dokumentumot tett közzé, amelyben az internet szabályozásának átláthatóságát és többoldalú elszámoltathatóságát sürgeti – nem először. Jelenleg egy amerikai magánszervezet, az ICANN felel az internet infrastruktúrájának koordinálásáért, egy, az amerikai Kereskedelmi Minisztériummal kötött ún. közös projektről szóló megállapodás alapján. Ez a megállapodás 2009. szeptember 30-án lejár, ami az EB szerint remek alkalom a változtatásra.

Hirdetés

„Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers hamarosan történelmi fordulóponthoz ér. A kérdés az, hogy teljes mértékben független és a világ internetfelhasználói előtt elszámoltatható szervezetté válik-e. Az európaiak erre számítanak és meg is fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy ez így történjen. Az Egyesült Államokat arra kértem fel, hogy az Európai Unióval közösen tegyen meg minden erőfeszítést ennek megvalósításáért” – mondta Viviane Reding távközlési biztos.

Az EB nem az ICANN irányító szerepét kifogásolja, hanem azt, hogy a szervezet felett kizárólag az amerikai kormány gyakorol felügyeletet. Reding szerint a kétoldalú megállapodás lejárta lehetőséget teremt a nemzetközi elszámoltathatóság megteremtésére. Az ICANN-nak továbbra is kulcsszerepet kell betöltenie az internet irányításában, de a működési szabályokat a jövőben nemzetközi párbeszéden alapuló iránymutatásokban kell meghatározni. Például: ha a szervezet fogja menedzselni az ún. általános felső szintű domének (gTLD) liberalizációját (amely lehetővé teszi majd a ma elérhető .com, .org, .hu stb. domének helyett egyedi végződések használatát), akkor világos irányelveket kell meghatároznia, és működésének átláthatónak kell lennie.

Az EB a tegnap közzétett, „Az internet szabályozása: a következő lépések” című közleményében javaslatokat fogalmazott meg az internet szabályozásának nyíltabbá, átláthatóbbá és befogadóbbá tételére. A fő célkitűzés tehát mind a belső, mind a nyilvános elszámoltathatóság biztosítása, ami azt is jelenti, hogy a szabályozási szervek döntései által érintettek számára meg kell teremteni a független bíróság előtti fellebbezés lehetőségét. Az EB azt is javasolta, hogy a hálózat irányítását állami hatóságok által meghatározott keretek között működő magánszervezetek végezzék, de ezek napi működésébe a kormányoknak ne legyen beleszólása.

Az ICANN 1998-as megalapítása óta kizárólag az amerikai kormánynak van felügyeleti joga a szervezet fölött, pedig annak feladatai közé számos olyan kulcsfontosságú tevékenység tartozik, amely a világszerte használt internet működéséhez elengedhetetlen: többek között az ICANN felelőssége az IP-címek, a felső szintű domének és országkódok, valamint a névszerverek menedzselése. A megállapodás lejártának apropóján az EB ezért sürgeti a nemzetközi felügyelet bevezetését. A felvetést azzal is indokolják, hogy a prognózisok szerint a következő egymilliárd internetező elsősorban a fejlődő országok lakosai közül fog kikerülni. Az EB kijelentette, hogy nemzetközi partnerek bevonásával az EU-nak tárgyalásokat kell kezdeményeznie ezekről a kérdésekről, különösképpen arról, hogy miként fejleszthető az internet ellenálló képessége az előre nem látható rendszerhibákkal vagy szándékos támadásokkal szemben.

Azóta történt

Előzmények