Kínáé a világ legerősebb szuperszámítógépe

A világ jelenleg legerősebb szuperszámítógépét építette meg a kínai Védelmi Technológiai Nemzeti Egyetem – jelentette be ma a rendszerhez grafikus processzorokat szállító amerikai NVIDIA. A tejútról elnevezett Tianhe-1A a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban 2,507 petaflops (billiárd lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményt ért el, ami körülbelül 1,42-szerese a korábbi világelső egyesült államokbeli rendszer, a Cray XT5 Jaguar eredményének.

A tiencsini (Tianjin) szuperszámítógép-központba telepített nagyvas heterogén rendszer, melyben egymás mellett dolgoznak a masszívan párhuzamos feldolgozásban jeleskedő grafikus processzorok (GPU) és a többmagos központi processzorok (CPU). A Tianhe-1A-ba egészen pontosan 7168 NVIDIA Tesla M2050 GPU és 14 336 Intel Xeon processzor került.

Az NVIDIA közleménye szerint a grafikus chipek felhasználásának előnyei szembeszökőek. Mint írják: ha csak CPU végezné a számításokat, egy ilyen teljesítményű rendszerhez legalább 50 ezer processzorra és kétszer ennyi helyre lenne szükség. Ráadásul egy ilyen szuperszámítógép energiaszükséglete több mint 12 megawatt lenne, ennél a Tianhe-1A a maga 4 megawattjával háromszor hatékonyabb.

„Ilyen teljesítményt és hatékonyságot GPU-k nélkül lehetetlen elérni. Egy ilyen szintű rendszeren a tudományos kutatásnak gyakorlatilag nincsenek korlátai, ennél elégedettebbek nem is lehetnénk az eredménnyel” – lelkendezett a kínai központ vezetője. A beszámolók szerint a kínai mérnökök saját összeköttetési hálózatot fejlesztettek ki a rendszerhez, olyat, amely az InfiniBandnél kétszer nagyobb sávszélességet biztosít.

A Tianhe-1A „lemossa a színről a mostani első helyezett rendszert. Bár november 1-jéig még befuthat új adat, valószínűtlennek tartom, hogy lesz ennél gyorsabb rendszer” – mondta a New York Times-nak Jack Dongarra, a világ legerősebb rendszereit rangsoroló Top 500-as ranglista egyik karbantartója. A listát hagyományosan évente kétszer frissítik, júniusban és novemberben.

Egyébként a tiencsini központ egy másik szuperszámítógépe, a Tianhe-1 szintén a világ élvonalába tartozik, jelenleg 7. helyezett az 500 legerősebb rendszer között. Ebben az Intel Xeon processzorok mellett AMD grafikus chipek dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények