Bluetooth-ra épülő indításgátlóval lépett piacra egy magyar cég

Tegnap este egy újabb magyar gyökerekkel rendelkező technológiai cég indulásának lehettünk szemtanúi, hiszen élesítette honlapját a beszédes nevű iBlue, egy svájci tőkéből alakult, de magyar fejlesztőkkel dolgozó vállalat, amely a gyártást is hazánkban oldja meg. Mint azt a nevük is sugallja, különféle Bluetooth-t használó megoldásokkal foglalkoznak, amelyek közül tegnap kettőről rántották le a leplet.

Az iBlue Immobilizer nevének megfelelően egy okostelefonról vezérelhető indításgátló, amelyet nem csak négykerekű gépjárművekbe, hanem motorkerékpárokba és különféle vízi járművekbe is be lehet építeni. Működése megegyezik egy átlagos indításgátlóéval, az okostelefonon keresztül bevitt PIN betáplálásáig a motort nem lehet beindítani. Alapvető kényelmi funkciókkal rendelkezik, a PIN bevitelét lehet automatizálni, működése ideiglenesen kikapcsolható a szerviz üzemmóddal. A kapcsolódó szoftver iOS, Android és Windows Phone operációs rendszerekre érhető el.


Reklámfilmben erősek

Nagyon hasonlóan működik az iBlue Smart Gate is, amelynek segítségével az elektromos kapuk, garázsajtók válnak okostelefonról vezérelhetővé. Viszonylag egyedi tulajdonsága az iBeacon-kompatibilitás, a kapu felé közeledve az alkalmazás automatikusan fel tud tűnni a telefon kijelzőjén. Az eszköz használatához már nem szükséges PIN megadása, virtuális kulcsokat pedig több felhasználónak (azaz több készüléknek) is lehet adni, ezek eltávolítása azonban egyelőre nem megoldott, csak a teljes újraprogramozással lehet egy-egy készülék kulcsát elvenni.

Mindkét eszköz bruttó végfelhasználói ára 44 990 forint, amivel nem mondhatók kimondottan olcsóknak, de a cég által hangsúlyozottan minőségi kivitelezés (por- és vízálló készülékházak, -40 és +85 Celsius fok között garantált működés), illetve a magyar gyártás talán meghozzák nekik a sikert.

Azóta történt

Előzmények