A céges energiapiacon új partnerrel jelenik meg a Magyar Telekom

A Telekom hivatalos közleménye szerint az új vegyes vállalat előnyös feltételekkel, versenyképes ajánlatokkal jelenik meg a vállalati energiaszolgáltatások piacán. A cég hangsúlyozza, hogy az üzleti ügyfeleket érintő változás nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására.

A partnerség a Magyar Telekom és a MOL – amely jelentős tulajdonosi hányaddal rendelkezik a svájci központú MET-ben – 2013 júliusában létrejött stratégiai megállapodásán alapul, amely az értékesítés, a kiskereskedelem, az energia-kiskereskedelem és az informatika területét is érintő együttműködésekről szól.

A joint venture elsődleges célja a Magyar Telekom és a MET üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatásának fejlesztése és optimalizálása az energiapiaci versenykörnyezetben. A kiadott közlemény szerint a felek jelentős lehetőséget látnak a partnerségből eredő szinergiák kihasználásában, elsősorban a méretgazdaságosság, a kockázatmegosztás, valamint az átfogó iparági jártasság területén: a Magyar Telekom az ügyfélkiszolgálásban és energiapiaci tevékenységében szerzett jelentős tapasztalatával és innovációival, a MET pedig energiaipari szakértelmével száll be a közös vállalatba.

A vegyes vállalatot 50-50 százalékos tulajdonosi aránnyal és az irányítási struktúrában kiegyensúlyozott jogkörökkel hozzák létre. Ebből adódóan a joint venture működésének megkezdését követően az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatást nem konszolidálja teljes körűen egyik fél sem, hanem az alapító társaságok konszolidált eredményében a vegyes vállalat tulajdonosait megillető osztalék 50-50 százaléka jelenik majd meg. Ennek következtében a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít kb. 35-40 milliárd forinttal.

A joint venture létrehozásával az üzleti földgáz- és villamosenergia-felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, és a közös vállalathoz kerül át. Az ígéret szerint a Telekom üzleti ügyfeleinek zavartalan ellátása és az ügyfélkapcsolati tevékenység a vegyes vállalat létrehozása során is folyamatos lesz.

A tranzakció lezárásához, amelyre várhatóan 2015 második felében kerül sor, az érintett hatóságok jóváhagyása is szükséges.

Azóta történt

Előzmények