A jövő az M2M-é: még érdemes befektetni

Hirdetés

Az informatikában jelenleg két olyan trend van, mely amellett, hogy már most is hihetetlen mértékben fejlődik, a jövőben valószínűleg húzóágazattá válik mind a fogyasztói, mind a vállalati szegmensben: az egyik a tárgyak internete (the Internet of Things – IoT), a másik pedig az M2M technológia (Machine-to-Machine: emberi közreműködés nélküli, gépek között zajló kommunikáció, adatáramlás). Mindezt alátámasztja a Vodafone immár hagyományosnak mondható éves jelentése, az M2M Barometer, melynek a tavalyi évről szóló kiadása nemrég lett hozzáférhető.

A riportból kiderül, hogy az M2M alkalmazása, implementálása terén is Ázsia, pontosabban az ázsiai-csendes-óceáni régió jár az élen, ahol a cégek közel harmada (27 százaléka) használ már valamilyen M2M technológiát. Az elemzők szerint továbbra is a világ e része húzza majd a piacot, 2015 és 2019 között a becslés szerint 200 millió új M2M-kapcsolat jön létre az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

A jelentés szerint további komoly bővülésre lehet számítani a piacon, mivel elemzésre, analitikára egyre több vállalkozás választja ezt a módot, és ezzel, a „big data” feldolgozásokkal együtt jár az e területre specializálódott munkatársak utáni kereslet, az ilyen képzések kiterjesztése. Ugyanakkor az adatfeldolgozás ez irányú fejlődése kockázatokat is jelent: újra kell gondolni az adatvédelmi és biztonsági protokollokat is.

Vodafone M2M Barometer 2014

A jelentés kitér arra, hogy a 4G és a következő generációs mobilhálózatok elterjedése javítani fogja az M2M-megoldások megtérülési mutatóit, így egyre több területen jelenhetnek meg a gépi kommunikációt biztosító fejlesztések. Különösen nagy mértékű fejlesztéseket jósol a jelentés az autóiparban, ahol becsléseik szerint exponenciálisan nő majd az M2M technológiák alkalmazása.

A fentiekből következik, hogy a robbanásszerű fejlődés szükségessé teszi a szabványosítási folyamatok felgyorsulását, mivel az M2M további terjedéséhez elengedhetetlen lesz a használt protokollok számának csökkentése, illetve egységesítése.

Azóta történt

Előzmények