Németország nem bünteti a Huaweit

A külső és a belső nyomás ellenére a kormány úgy döntött, hogy kiskaput nyit a sok helyen már embargó alatt álló vállalkozásnak.

Egy hamarosan nyilvánosságra kerülő, a hálózati biztonság alapfeltételeit is szabályozó előírás tervezetében már nem szerepel olyan kizárás, mely alapján a kínai távközlési vállalat, a Huawei nem vehetne részt a németországi 5G-s fejlesztésekben – írta meg mai cikkében a német gazdasági lap, a Handelsblatt.

Ez nagy újdonság, mert korábban úgy látszott, hogy a német kormányzat engedni fog az egyre erősödő amerikai nyomásnak, hogy a Huaweit ne engedjék be a fejlesztési projektekbe.

A tudósítás szerint több szempont mérlegelése után jutott el Merkel kancellár kormányzata a lazításhoz. Egyrészt a német szolgáltatók lobbiztak a Huawei érdekében, azzal érvelve, hogy a kínai vállalat technológiájának mellőzése sok éves lemaradást okozna az 5G-s hálózatfejlesztésben, illetve sok milliárd eurós többletköltséget is okozna a német gazdaságnak. A másik ok a Handelsblatt információi szerint politikai, ugyanis a német kormány nem akart új frontot nyitni, tovább gerjeszteni a meglévő feszültségeket Pekinggel szemben.

A kibocsátandó szabályozás alapjait még márciusban fektették le, a keretrendszer határozza meg a technológiai és beszállítói feltételeket. A Huawei kitiltásának megelőzésére egy öszvér megoldást választottak: a vállalat nem kerül le a „szégyenlistáról”, mely azokat a cégeket tartalmazza, akiknél megalapozott vagy bizonyított a gyanú, hogy hazájukban az állami szervek különféle típusú hozzáférésekkel rendelkeznek a vállalat által tárolt és gyűjtött információkhoz – ám a Huaweinek elegendő lesz egy „megbízhatósági nyilatkozatot” aláírnia, hogy részt vegyen a német fejlesztésekben.

Vannak megkötések is: ha illegális tevékenységet, legfőképpen kémkedésnek minősíthetőt tapasztalnak a technológiák használata közben, akkor a Huawei köteles azokat eltávolítani, illetve kártérítési perekkel néz szembe.

A döntésnek komoly ellenzői vannak egyrészt politikai oldalakról is, de nem támogatta az enyhítést a német szövetségi titkosszolgálat sem.

Azóta történt

Előzmények