Pokoli nehéz helyzetbe hozza a Huawei-t az USA izmozása

Még az előző héten indultak meg olyan folyamatok az Egyesült Államokban, amelyek igen komoly döntések előkészítései voltak. Donald Trump, az ország elnöke, múlt szerdán elnöki rendeletet írt alá a telekommunikációs hálózatok védelméről, ami lehetővé teszi a nem kívánt szereplők USA-ból való kitiltását. Bár a cégeket a rendeletben nem nevezték meg, nyilvánvalóan a kínai Huawei és ZTE volt a kiszemelt.

A Huawei-t már egy ideje kisebb-nagyobb módokon szankcionálja több nyugati ország is, bizonyos esetekben az érintett cég egyes vezetői is őrizetbe kerültek kémkedés gyanújával. Az Egyesült Államokban vádemelésig jutott a kémkedés ügye, ami nagyrészt spekulációkra épült, ugyanis a vizsgálatok során azt sikerült kideríteni, hogy a Huawei készülékei a konkurenseknél ugyan lényegesen több biztonsági rést tartalmaznak, arra viszont nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ezeket szándékosan hagyták a rendszerekben, lehetett pusztán hanyagság eredménye is. Az USA azonban a friss rendeletével a Huawei-t és a ZTE-t is nemzetbiztonsági kockázatnak minősíti, és erre valószínűleg az adhat jogalapot, hogy a kínai kiberbiztonsági törvénnyel a kínai kormány kötelezheti a vállalatait arra, hogy az általuk kezelt adatokat a rendelkezésükre bocsássák. Az egyes országok már magának a törvénynek a létezését is eléggé veszélyesnek minősíthetik, ami jelen esetben ellenintézkedést vont maga után az Egyesült Államok részéről.

A rendelet hatására a Google, az Intel, a Qualcomm, a Microsoft, a Broadcom, a Xilinx, az Infineon, a Micron és a Western Digital is minimálisra mérsékli a Huawei-jel fenntartott üzleti kapcsolatokat. Ez nagyrészt azt jelenti, hogy az aktuálisan piacon lévő eszközökre a terméktámogatást még fenntartják, de az új megrendelésekre vonatkozó szállításokat már felfüggesztik a kínai cég felé. Mindez jelentős hatással lesz a Huawei-re, hiszen az érintett vállalatok biztosítják az egyes hardverelemeket a termékeikhez, amelyeket így más forrásból kell pótolni, ez viszont pokolian nehezen kivitelezhető. A korábbi partnerek döntései majdnem a teljes termékportfóliót érintik, kiemelve az okostelefonokat és tableteket, de lényegesek a mobil PC-k, valamint a hálózati eszközök is. Ezeket ilyen formában nem csak nem tudják értékesíteni az Egyesült Államok piacán, hanem konkrétan le se tudják majd gyártani az alkatrészek hiányában.

A Huawei a hivatalos nyilatkozatában megerősítette, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, illetve a már értékesített ultramobil eszközeikre a Google továbbra is biztosít terméktámogatást, vagyis elérhető lesz a Google Play és a Google Play Protect. Ezt igazából a keresőóriás is megerősítette, a probléma majd ott kezdődik, amikor rendszerfrissítésekre kerül sor, a Google új Android verzióihoz ugyanis a Huawei már nem férhet hozzá. Ezt persze meg lehet kerülni, lévén a tervezhető saját Android változat, amelyhez biztosítható lenne egy saját áruház is, az egész csak pénz kérdése. Beszállítok, illetve licencek nélkül viszont a termékek gyártása a kritikus probléma, amit nem lesz könnyű megoldani, és ez válaszút elé állítja a kínai céget.

Az is nagy kérdés, hogy Kína mit lép az Egyesült Államok izmozására, mivel az borítékolható, hogy a fentiek nem maradnak válasz nélkül. Ráadásul tudni kell, hogy a Huawei számít a világ legnagyobb mobil távközlési berendezéseket biztosító gyártójának, és évente 10 milliárd dollárnál is többet költenek alkatrészbeszerzésre az USA vállalatainál. Ez például helyből kiesik a fenti cégeknek, de ha a Huawei nem képes a kritikus komponenseket beszerezni, akkor a többire sincs szükség, hiszen nem tudják legyártani a termékeket. Ez világszinten nagyjából 70 milliárd dolláros forgalomkiesés, vagyis az USA intézkedése gyakorlatilag az egész IT ipart érinti. Nem véletlen, hogy a tőzsdék nem reagálnak túl kedvezően a hírekre.

Azok is nagyon kellemetlen helyzetbe kerülnek, akik a Huawei technológiáira alapozták a infokommunikációs szektor fejlesztését. A szükséges hardverek beszerezhetősége jelenleg minimum kérdéses, vagyis más vállalatok megoldásai után kell nézni. Ez többek között Magyarországot is érinti, hiszen a kínai vállalat az egyik kiemelt stratégiai partnere a kormánynak.

Azóta történt

  • 90 nap haladékot kapott a Huawei

    Ennyi időre felfüggesztette az amerikai kormányzat az embargós intézkedéseket, hogy a piacok fel tudjanak készülni a változásokra.