Folytatódik a totális letámadás a Huawei ellen

A közelmúltban sorozatosan követték egymást a szankciók, most Lengyelország jött, ahol már egyenesen kémtevékenységgel vádolták meg a kínai cég egyik alkalmazottját.

Sok éves történet már, de az elmúlt egy-két évben felerősödött az a trend, mely az egyre inkább globális szereplővé váló kínai távközlési, technológiai vállalatokat veszi célkeresztbe: a nyugati országok egyre többször vádolják meg a kínai cégeket kémtevékenységgel, így a korlátozásokat preferálják. E folyamatnak több fázisa is van – az USA kormányzata mind szigorúbb intézkedéseket vezet be, Ausztrália tiltásokat alkalmazott stb.

Az egyik kiemelt célpont a Huawei, melynek magyarországi jelenléte igen súlyos, kormányzatilag is támogatott. Most egy lengyel híradás szerint náluk egy igen komoly lépésre került sor, mivel az ottani rendőrség letartóztatott egy, a szakmai ranglétrán igen magasan álló Huawei-alkalmazottat, mivel kémkedéssel gyanúsítják.

A lengyel közmédia beszámolói szerint mindez nemcsak az alkalmazottat érinti, a biztonsági szolgálatok házkutatást tartottak a Huawei helyi képviseletének irodáiban – sőt, nemcsak ott, hanem az országban szolgáltató Orange képviseleténél is, mivel ott is gyanúsítanak egy alkalmazottat azzal, hogy együttműködött a kínai hírszerzéssel.

Paranoia, valós veszély, gazdasági érdekek

A bizalmatlanság és kampányok hátterében természetesen az áll, hogy a mind nagyobb globális szereplőnek számító kínai távközlési cégeket az a gyanú övezi, hogy szoros kormánykapcsolataik következtében technológiáikkal lehetőséget adnak a kínai kormánynak információszerzésre. Ezzel a váddal azonban az a baj, hogy még jelen pillanatban is csak „szájkarate”, mint az amerikai-kínai versengésnél, ugyanis a vádakat felhozó nyugati nemzetbiztonságiak konkrét bizonyítékokkal a mai napig nem álltak elő, a kínai cégek meg tagadnak mindent. (A helyzet kísértetiesen hasonlít a Kaspersky ügyére: mindenki sejt valamit, de tényleges bizonyíték még nem látott napvilágot.)

Egyetlen dolog bizonyos: az állami vezetések beszállásával konkrét korlátozások lépnek életbe: a Huawei mint fő célpont egyre több helyen keveredik konfliktusba, szenved el gazdasági károkat.

Az azonban jelen pillanatban még mindig a találgatás szintje, hogy vajon valóban nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek ezek a kínai termékek (és a mögöttük felsejlő állam), vagy pedig nyers gazdasági érdekek mozgatják a velük szembeni fellépést (a nyugati telekom cégek lobbiereje) – esetleg mindkettő.

Azóta történt

Előzmények