A BestBuy se kér a Huaweiből

Hirdetés

Donald Trump a minap irányozott elő 60 milliárd dollárnyi, elsősorban high-tech kínai importtermékre kivetendő védővámot, amire Kína 3 milliárd dollárnyi amerikai termék szigorúbb vámjával válaszolna. Egyértelmű, hogy mindkét ország a hazai termelést kívánja előtérbe helyezni a külföldivel szemben, és a Huawei tulajdonképpen a politikai játszma hatására járt pórul az USA-ban. A gyártó gyakorlatilag megírt szöveggel és óriási – részben elköltött – reklámbüdzsével érkezett az idei CES-re, ahol az egyik legnagyobb szolgáltatóval közösen jelentette volna be a kitűnő Mate 10 Pro ottani, operátori elérhetőségét. A dolog jelentősége óriásinak ígérkezett, mivel az amerikaiak elsősorban szolgáltatói úton vásárolnak okostelefont, a világ többi részén pedig nagyon is jól fogynak ezen a csatornán a gyártó termékei.


A Mate 10 Pro remekül sikerült, ám nem sok felület marad az amerikai értékesítésre [+]

Az AT&T az utolsó pillanatban azonban visszatáncolt, illetve a Verizon se kért a dologból, és később kiderült, mi történhetett a háttérben, amikor a Szenátus Hírszerzési Bizottságán az FBI, a CIA és az NSA vezetői is azt javasolták, hogy az állampolgárok lehetőleg kerüljék a Huawei és a ZTE eszközeinek a használatát, potenciális biztonsági kockázatokra mutatva. A kormányközeli cégek eleve nem köthettek egy ideje telekommunikációs szerződéseket a két kínai vállalkozással, amelyek hálózatkiépítésben is hatalmasak. Más kérdés, hogy éppen az NSA bukott le pár éve, hogy állampolgárai és érdeklődési körébe tartozó külföldiek után többek között okostelefonokon és szolgáltatásokon keresztül kémkedik, mindenesetre a jelenlegi politikai légkörben, hogy egy klasszikust idézzünk: a nemzetközi helyzet fokozódik.

Mate 10 Pro reklám New Yorkban
Mate 10 Pro reklám New Yorkban [+]

Ez nem jön kapóra a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának, amelynek már az Apple ezüstérmes pozíciójára fáj a foga, ám ehhez az amerikai kulcspiac kikerülhetetlennek tűnik. Érdekes adalék egyébként, hogy az Egyesült Királyságban évek óta működik a Huawei kiberbiztonsági központja The Cell, vagyis a Sejt néven, amely a brit kormányzattal együttműködve éppen azt garantálja, hogy hálózati eszközein keresztül adatok ne szivároghassanak ki semmilyen illetéktelen félnek.

A tripla hátlapi kamerás P20 Pro még ütősebbnek ígérkezik, amerikai esélyei viszont nem túl jók
A tripla hátlapi kamerás P20 Pro még ütősebbnek ígérkezik, amerikai esélyei viszont nem túl jók (forrás: WinFuture) [+]

Az Egyesült Államok mindenesetre eltökéltnek látszik a dologban, végső soron pedig szeretné minél több amerikai vállalat gyártósorait hazaköltöztetni, addig pedig a kínai termékek importját kívánják megnehezíteni. A Huawei előtt teljesen még nem zárultak be a kapuk, hiszen kártyafüggetlen formában az olyan óriásáruházakban, mint a BestBuy, a Mate 10 Pro és más termékei elérhetők voltak. Nem biztos, hogy ez sokáig így is marad: a CNet információi szerint a készletek kiürülése után a BestBuy nem kér be újabb adagot, és a Huawei okostelefonjai, okosórái és laptopjai sem lesznek nála megvásárolhatók, ahogy a Honor brand eszközei sem. A Best Buy illetékesei egyelőre csak annyit mondtak: nem kommentálják partneri megegyezéseiket.

A Huawei pozitív vélemények írására buzdítja az amerikai felhasználókat (forrás: 9 to 5 Google) [+] A Huawei pozitív vélemények írására buzdítja az amerikai felhasználókat (forrás: 9 to 5 Google) [+]
A Huawei pozitív vélemények írására buzdítja az amerikai felhasználókat (forrás: 9 to 5 Google) [+] [+]

Olvasóink emlékezhetnek persze, hogy a Huawei éppen a BestBuy kapcsán okozott magának kellemetlenséget, amikor pozitív Mate 10 Pro visszajelzések írására buzdította a mákra követőit, hogy miért szeretnének ilyen mobilt. Csakhogy ezeket az áruház termékértékelői részére várták, és ugye előbb kellett véleményt írni, majd utána juthattak a kiválasztott szerencsések tesztelésre szánt mobilhoz – és tapasztalatokhoz. Számos bejegyzést el is távolítottak. Nos, úgy tűnik, a BestBuy történet is hasonló módon zárul le, mint az AT&T-saga, és kérdéses, hogy az év végéig mekkora felület marad az Egyesült Államokban gyártó termékeinek értékesítésére. Az Amazon egyébként továbbra is forgalmazza a márka eszközeit.

A Finney blokklánc telefon már előrendelhető, állítólag a Huawei is hasonlóval készül
A Finney blokklánc telefon már előrendelhető, állítólag a Huawei is hasonlóval készül (forrás: Sirin Labs) [+]

A Huawei mindeközben tovább demonstráltja termékei biztonsági erősségeit, és a Bloomberg szerint már egy blokkláncon alapuló alkalmazások és szolgáltatások futtatására alkalmas telefonon dolgozik, amiben a Sirin Labsre és operációs rendszerére hagyatkozhat az Android mellett. A Sirin eleve blockchain témakörre szakosodott okostelefonokkal készül a változatos Finney termékvonalon belül, egy Huawei-jel való megegyezés persze sokkal nagyobb kapukat nyithatna meg előtte. Az egyik blokklánc telefon, amin munkálkodnak, nem kevesebb, mint 1000 dollárért rendelhető elő, és 157,8 millió dollárt már sikerült összeszedni a fejlesztési célokra, aminek elvileg az év végéig lesz kézzelfogható eredménye. A Huawei blockchain mobilja körül még sokkal több a kérdőjel, akárcsak amerikai jövőjét illetően.

Hirdetés

Azóta történt