A Huawei nem hagyja magát

A vállalat vezetésének határozott véleménye, hogy politikai indíttatású támadások áldozatai, de úgy vélik, hogy ez nem fogja megtörni őket.

Ahogy az IT café is többször beszámolt róla, a Magyarországon kiemelt támogatást élvező Huaweit – elsősorban amerikai mintára és nyomásra – szerte a világon támadják azzal az indokkal, hogy távközlési termékeik és szolgáltatásaik az erős kínai állami befolyás miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. E támadások következtében már konkrét tiltó intézkedések is születtek. A szaksajtó tele van elemzésekkel, és igen sokan jutnak arra a következtetésre, hogy a politikai motivációk mellett – esetleg azok helyett – lényegében valószínűleg a robbanás előtt álló 5G infrastruktúrák kialakításának gazdasági versenye okozza a támadásokat, hiszen a Huawei igen fontos szereplő e téren.

A kínai vállalat ellenkampánnyal válaszol a helyzetre. Egy tegnapi, a BBC-nek adott interjújában pl. a céget 1987-ben megalapító Ren Zhengfei a Kanadában letartóztatott pénzügyi vezető ügye kapcsán közölte, hogy az Egyesült Államok hiába indított átfogó támadást a Huawei ellen, ez nem lesz elég a vállalat ellehetetlenítéséhez.

Kijelentette, hogy azért választják oly sokan a Huawei termékeit, mert egyszerűn jók, jobbak, mint a versenytársaké, és az USA akciója csak időlegesen korlátozhatja működésüket. Mindenesetre ez is arra sarkallja őket, hogy egyre magasabb szintre fejlesszék termékeiket és szolgáltatásaikat – mondta az alapító, aki hangsúlyozta, hogy a pénzügyi vezető – aki a lánya – letartóztatása egyértelműen politikai ügy, mely számára elfogadhatatlan. Ren Zhengfei egyébként nemrég erős támogatást kapott a brit titkosszolgálatok vezetőitől, akik úgy vélik, hogy a Huawei termékeit illető nemzetbiztonsági aggodalmak „kezelhetőek”, vagyis Nagy-Britannia valószínűleg nem fogja követni az embargót elrendelő angolszász országokat.

Az interjúval párhuzamosan a Huawei kelet-európai régiójának képviselete is kiadott egy hivatalos közleményt: „A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei Technologiest. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban.”

Zhang kiemelte, hogy a politikai motivációjú korlátozások jelentős mértékben visszavetnék az európai innovációt, csökkentenék a versenyképességet, „valamint károsítják az európai kormányok, vállalatok és állampolgárok érdekeit”.

Azóta történt

Előzmények