A HTC újragondolja az S3 felvásárlását

A HTC felülvizsgálja azon döntését, hogy szabadalomszerzés céljából megvásárolja a 3D-gyorsítókártyák egyik úttörőjét, a szebb napokat megélt S3 Graphicsot. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) ugyanis elutasította az S3 szabadalmi jogsértési panaszát az Apple-lel szemben.

A tajvani készülékgyártó szerdán azt nyilatkozta, hogy a döntés fényében „holisztikusan újraértékelik az S3 Graphics felvásárlását”. Azt is hozzátették, hogy számukra csalódást okozott az ITC döntése. Az S3 egyébként az Apple Mac gépeiben használt grafikus megoldásokkal szemben nyújtotta be beadványát, melyet az ITC hétfőn utasított el.

A HTC teljes nyilatkozata így szól: „A HTC csalódott a legutóbbi ITC-döntéssel kapcsolatban, mely kimondja, hogy az Apple nem sértette meg az S3 Graphics szabadalmait. Az S3 Graphics fellebbezni fog. A HTC nagy erőfeszítéseket tett, hogy felkészüljön ezekre a bonyolult jogi folyamatokra, ami teljes jogi nyomozást és a szabadalmakkal, árakkal kapcsolatos átfogó jelentés elkészítését jelenti. A HTC azért döntött az S3 Graphics felvásárlása mellett, mert erősen hitt abban, hogy az Apple szabadalmi jogsértésével kapcsolatos bizonyítékok egyértelműek, valamint abban, hogy az Apple megsértette az S3 Graphics szabadalmi jogait a szóban forgó két eseben. A legutóbbi események fényében a HTC szorosan és jóhiszeműen fog együtt dolgozni a VIA Technologieszel és a WTI Investment Internationallel, hogy folytassák az S3 Graphics megvásárlásának újraértékelését.”

A HTC nyáron jelentette be, hogy a szabadalmi jogok szerzése (illetve az Apple-lel folytatott háború) miatt 300 millió dollárért megvásárolják a VIA leányvállalataként működő S3 Graphicsot. A cég vezérigazgatója, Peter Chou azóta próbálja megnyugtatni a befektetőket, hogy a vásárlás tényleges értéke a vételárként megajánlott összeget meghaladja. Ez az elmélet most borulni látszik, hiába fellebbezett az S3 Graphics a döntés ellen. A HTC pedig fut ki az időből, hiszen a cég Apple-lel folytatott perében az ITC december 6-án fog döntést hozni.

Az Apple először tavaly márciusban perelte be a HTC-t, a vád technológia eltulajdonítása volt. A hivatalos életrajz szerint Steve Jobs úgy gondolta, hogy az egyik 2010-ben megjelent HTC okostelefon sértette az iPhone szabadalmait. Steve Jobs az eset kapcsán a következőket mondta a könyv írójának:

„Ha kell, életem utolsó lélegzetét, az Apple 40 milliárd dolláros készpénzének minden pennyjét arra fogom fordítani, hogy ezt helyrehozzam. [..] El fogom pusztítani az Androidot, mert egy lopott termék. Ezért hajlandó vagyok termonukleáris háborúra is.”

Azóta történt

Előzmények