Folytatódik a szabadalomháború: a HTC beperelte az Apple-t

Az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártónak számító tajvani HTC tegnapelőtt bejelentette, hogy kiterjesztik az Apple ellen már korábban, az amerikai Delaware államban egy szövetségi bírósághoz, illetve az amerikai székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (International Trade Commission – ITC) megindított keresetüket, és a nemrég a Google-tól megkapott kilenc szabadalom alapján is perelik az iPhone gyártóját.

A Google a fenti szabadalmakhoz tavaly jutott hozzá, négyet a Motorolától, hármat az Openwave Systemstől, kettőt pedig a Palmtól szereztek meg. A mostani lépésük szakértők szerint annak lehet a jele, hogy igyekeznek az androidos készülékek gyártóit támogatni az Apple-lel már jó ideje folyó szabadalmi csatározásokban. Az Apple jelenleg a Google-t közvetlenül nem pereli, de az Androidot alkalmazó gyártók szinte mindegyikével összeakasztották már a bajuszt. A közelmúltban sokat kritizálták a Google-t, hogy nem segíti a rendszerüket alkalmazókat a jogi ügyekben, ahol szó szerint ugyan a gyártók vannak a célkeresztben, de az Apple támadásainak igazi célpontja a Google, akik érzik a nyomást, és sokak szerint a Motoroláért fizetendő 12,5 milliárd dolláros befektetés azért éri meg nekik, mivel így hozzájuk kerül a felvásárolt üzletág több mint 17 ezer szabadalma.

A szóban forgó szabadalmakra hivatkozva a HTC azt állítja, hogy a Mac számítógépek, az iPhone, az iPod, az iPad, az iCloud, valamint az iTunes esetében az Apple a következőknél követett el jogsértést: a vezeték nélküli szoftveres frissítés, egy, a processzorok közötti adatáramlást biztosító megoldás, egy, a felhasználók viselkedését rögzítő módszer, illetve egy, a rádiós modem és az alkalmazások közötti konzisztens kapcsolatot biztosító technológia – ezek a Motorolától származó szabadalmak, ez a per folyik a delaware-i bíróságon. A maradék öt szabadalommal kapcsolatos panaszt az ITC-hez intézték, ezek a felhasználói felület kialakításával, illetve az adatbevitel módjával kapcsolatosak.

Azóta történt

Előzmények