A HTC kezébe kerül az S3 Graphics

Hirdetés

S3 Graphics logoAz okostelefonokat és tableteket gyártó tajvani HTC felvásárolja a grafikus processzorokat fejlesztő S3 Graphics vállalatot – jelentette be ma ennek tulajdonosa, a VIA Technologies. A tranzakcióra az érdekelt felek igazgatótanácsa már áldását adta, az a szokásos hatósági engedélyek megszerzését követően, 2011 végén zárulhat le.

A kaliforniai gyökerű, 1989-ben alapított S3 Graphics úttörő volt a grafikus műveleteket gyorsító videokártyák fejlesztésében. A vállalat által 1995-ben piacra dobott Trio chip a mai napig az iparág történetének egyik legnagyobb darabszámban forgalmazott grafikus magja. Az 1990-es végén beköszöntő 3D-korszakban azonban a cég nem tudott lépést tartani jóval agilisebb versenytársaival: 2001-ben a grafikus üzletágat 323 millió dollárért eladta a tajvani VIA-nak, majd SonicBlue néven multimédiás termékek fejlesztésébe fogott – ám ez utóbbi üzlet kérészéletűnek bizonyult.

A VIA tulajdonában az S3 integrált és önálló 3D-gyorsítóchipeket fejlesztett, előbbieket az anyavállalat lapkakészletei számára. A cégbe 2005-ben új befektetőként beszállt a WTI Investment International, melyben a VIA elnöke, Cher Wang jelentős részvényhányadot birtokol. A most aláírt megállapodás szerint a HTC 300 millió dollárt fizet az S3 Graphics összes forgalomban lévő részvényéért, ebből 147 milliót a VIA, 153 milliót pedig a WTI számára.

Azóta történt

Előzmények